Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o besplatnim vizama

Brisel -- Evropska komisija i srpska Vlada postigli dogovor da vize za zemlje EU budu besplatne za određene kategorije stanovništva Srbije.

To je saopštila u Briselu direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević. Ona je navela da će te kategorije stanovništva uživati vizne olakšice u okviru sporazuma EU i Srbije, koji bi trebalo da bude potpisan na jesen i da krajem godina stupi na snagu. Miščevićeva je nagovestila da bi do parafiranja sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moglo doći već početkom aprila.

Posle tehničkih razgovora srpske delegacije i Evropske komisije danas u Briselu, ona je rekla da je prijatno iznenađena činjenicom da je Evropska komisija u velikoj meri izašla u susret predlozima srpske delegacije.

Prema njenim rečima, pored dogovora o davanju besplatnih viza, umesto da koštaju 35 evra, proširena je i kategorija građana koji mogu uživati vizne olašice i u priličnoj meri je sveden broj dokumenata koji je za to potreban.

Pored učenika, studenata, profesora i naučnih radnika, vizne olakšice će važiti i za zvaničnike verskih zajednica, samostalne privrednike, penzionere, novinare i još neke kategorije stanovništva.

Tanja Miščević je rekla da su glavni dokumenti za vizne olakšice dokaz o statusu podnosioca zahteva i pismo ili dokaz da sa opravdanom namerom putuje u EU.

Delegacija Vlade Srbije nastavlja danas posle podne u Briselu s predstavnicima Evropske komisije pregovore o sporazumu o readmisiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.