Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o besplatnim vizama

Brisel -- Evropska komisija i delegacija Vlade postigli dogovor o besplatnim vizama za neke kategorije stanovništva.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruženje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je posle tehničkih razgovora delegacije Beograda i Evropske komisije u Briselu da će neke kategorije stanovništva uživati vizne olakšice u okviru sporazuma EU i Srbije, koji bi trebalo da bude parafiran početkom aprila, a stupio bi na nagu krajem ove godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Sporazum treba da bude potpisan u septembru i da krajem godine stupi na snagu, zajedno sa sporazumom EU i Srbije o readmisiji, kojim će biti uređeni mehanizmi za vraćanje osoba koja ilegalno iz Srbije dođu na teritoriju Evropske unije.

Vizne olakšice, prema dogovoru EK i Srbije, uživaće poslovni ljudi, državni službenici, studenti, postdiplomci, stručnjaci, profesori univeziteta i pripadnici nekih profesija, kao što su advokati i lekari, osobe koja idu na lečenje i invalidi kojima je potrebna pomoć u EU i predstavnici verskih zajednica registrovanih na teritoriji Srbije.

Vizne olakšice predviđene su i u cilju spajanja porodica, koje podrazumeva posete članovima najuže porodice koji rade i žive u državama EU. Za Evropsku komisiju je ostalo sporno da tom kategorijom obuhvati i braću i sestre kao najbližu porodicu, što je stav srpske strane.

Vizne olakšice će uključivati i neka turistička putovanja, pod uslovom da turističke agencije garantuju za turiste.

Tanja Miščević je saopštila da vizne olakšice treba da obuhvate i novinare, aktiviste civilnog društva, učesnike sportskih takmičenja, omladinskih susreta, razmene gradova, saradnje i bratimljenja regiona i penzionere i decu do šest godina.

Srpska delegacija je izdejstvovala da se za vizne olakšice traži minimum nužnih dokumenata, poput indeksa za studente i pozivnog pisma institucije u EU. Za poslovne ljude nužna je potvrda Privredne komore Srbije i pozivno pismo iz države članice.

Tanja Miščević je rekla da je srpska delegacija prijatno iznenađena stepenom razumevanja EK za stavove srpske strane i potrebe srpskih građana i činjenicom da je prihvaćeno mnogo stvari za koje je delegacija Srbije mislila da mogu biti sporne.

Sve kategorije koje budu imale pravo na vizne olakšice EU, dobijaće u konzulatima zemalja EU besplatne vize, umesto do sada važeće tarife od 35 evra po vizi.

Biće izdata i brošura koja će sadržati sva potrebna uputstva i koja će biti na raspolaganju u konzulatima zemalja EU u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.