Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor je na pomolu

Vladajuća koalicija je nadomak dogovora o raspisivanju predsedničkih izbora jer je predsednik Srbije Boris Tadić spreman da razmotri ponudu Vojislava Koštunice da prvi krug predsedničkih izbora bude održan 20. januara, a drugi 3. februara, o čemu je „Blic" pisao u prošlom broju.



U kabinetu predsednika Srbije za „Blic" kažu da ponuda nije stigla u Predsedništvo na Andrićevom vencu, ali da smatraju da je „pozitivan pomak to što se DSS zalaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se izbori raspišu i održe u skladu sa odredbama Ustavnog zakona".

- Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da se Ustav i Ustavni zakon moraju poštovati, a oni nalažu da se izbori raspišu do 31. decembra - podsećaju u kabinetu.

U iščekivanju novog susreta lidera DS i DSS, vojnici dveju partija i dalje su čvrsto u svojim rovovima. Dok šef poslanika DSS Miloš Aligrudić insistira na sednici Odbora za ustavna pitanja na kojoj bi se u Skupštini Srbije raspravljalo o tome da li se izbori mogu raspisati bez prethodno usvojenih izbornih zakona, predsednik parlamenta Oliver Dulić i dalje čeka na dogovor lidera dveju partija.

DSS još nije prikupio trećinu potpisa od ukupno 25 članova odbora kako bi zakazao sednicu. Zeleno svetlo ne može očekivati od G17 plus, još manje od demokrata, a problem predstavlja i to što ne može da očekuje pomoć radikala. U takvoj situaciji moguće je da Dulić kao predsednik odbora sam zakaže sednicu za ponedeljak, ali upućeni tvrde da će sednica pasti u zaborav ukoliko do kraja nedelje Tadić i Koštunica postignu dogovor.

Radikali se još konkretno ne izjašnjavaju jer kod njih postoje dva stava - zamenik predsednik SRS Tomislav Nikolić smatra da na izbore treba izaći kad god oni budu raspisani, dok je generalni sekretar Aleksandar Vučić bliži bojkotu takvih izbora, ali za to još nije dobio podršku lidera SRS Vojislava Šešelja. Dok se ova dva viđenja ne pomire i jedno ne prevlada, radikali se neće ni izjašnjavati.

Dok DSS očekuje pomoć radikala koji još nisu definitivno rekli da li su za izbore u decembru ili ne, G17 otvoreno podržava DS.

- Stav G17 je da izborni zakoni moraju što pre da se nađu u proceduri, a da izbore treba održati pre kraja godine. Čak i ukoliko nema zakona, ne vidimo probleme da izbori ipak budu održani do kraja godine - kaže naš sagovornik iz vrha G17 plus.

Mogući izborni raspleti

1. Izbori u januaru ili februaru

Preduslov da ova ponuda DSS prođe jeste pristanak DS. Dogovor bi morao da podrazumeva donošenje četiri zakona neophodna za raspisivanje predsedničkih izbora i potpunu podšrku vladajuće koalicije predsedničkom kandidatu. Koštunica ovom ponudom pokušava da izbegne da se u javnosti stekne utisak da je popustio Tadiću.

2. Mogući izborni raspleti Izbori 16. decembra

Varijanta u kojoj DS bez dogovora sa DSS ide na izbore. DS bi verovatno imao podršku G17 plus, ali bi DSS mogao da inicira krizu vladajuće koalicije koja bi dovela i do pada Vlade, što pokazuje i trenutnom blokadom parlamenta. DSS bi bojkotovao predsedničke izbore ili čak možda agitovao protiv Tadića koji trči trku u trenutku kada se rešava sudbina Kosova. Ukoliko Vlada padne, ne bi trebalo isključiti mogućnost saradnje DSS sa radikalima posle parlamentarnih izbora.

2. Izmena Ustavnog zakona

Opcija koju zagovara DSS kako bi se izbori odložili za novembar 2008. godine. Malo verovatna jer podrazumeva da se napravi dogovor s radikalima, socijalistima i G17 plus kako bi se došlo do 167 poslanika potrebnih za izmenu ovog zakona. Demokrate su protiv, a malo je verovatno da bi izmena Ustavnog zakona bila prihvatljiva za G17 ako DS to odbije...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.