Dobrovoljni davaoci krvi - tihi junaci našeg doba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 15:13

Dobrovoljni davaoci krvi - tihi junaci našeg doba

Svi znamo šta je tečnost koja život znači. Za nju ne postoji zamena i zato su oni koji dobrovoljno daju krv i spasioci i humanisti i tihi junaci našeg doba. A šta tek reći za dobrovoljne davaoce, koji su dragocenu tečnost dali više desetina puta. U Novom Sadu njih okuplja “Izvorni klub 100”, koji broji oko 150 članova i koji je danas proslavio 25 godina postojanja.

Članovi jedinstvenog udruženja višestrukih davalaca krvi u zemlji, koji su tu tečnost dali 50 ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 100 puta, su Novosađani različitih godina, pola, zanimanja i krvnih grupa, ali ih ujedinjuje plemenitost i želja da doprinesu spasavanju života.

Za 25 godina postojanja, dali su preko 20 hiljada jedinica krvi. Miodrag Đukić, koji ima nultu negativnu krvnu grupu, zasukao je rukave 106 puta.

“Mora proći tri meseca između dva davanja, pošto sam ja sa nultom negativnom bio pozivan, a pozivan sam iz Dečije bolnice, ja nisam mogao da kažem e, neću da dam krv, kako neću kada je dete u pitanju, trčeći“, rekao je Miodrag Đukić, zamenik predsednika Kluba eminentnih dobrovoljnih davalaca krvi Novog Sada.

Svetlana Bakić, penzionerka iz Novog Sada, krv je dala 101. put, što je podvig koji je, kako se čulo na svečanosti, ravan osvajanju Himalaja u planinarstvu.

“Ja sebe ne smatram posebnom, za mene je to nešto normalno, ja sam mogla na taj način da se istaknem, neko je mogao na drugačiji način. Neko je nekoga spasao iz reke, neko je iz požara, ja sam eto mogla da dam krv“, naglasila je Svetlana.

Krv su mogli i želeli da daju i zaposleni u pokrajinskim organima i službama. Na tradicionalnom „Danu zahvalnosti za datu krv“, svima koji su tu dragocenu tečnost dali 10, 20 ili 35 puta dodeljena su priznanja. Mane Mirković, iz Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu, koji je i dugogodišnji volonter Crvenog krsta Novog Sada, krv je dao 43 puta.

“Nažalost, često puta postanemo svesni koliko je krv bitna, kada nama ili nekim našim bližnjima treba, ali nastojimo u toj misiji da budimo svest, da motivišemo mlade, da motivišemo zdrave ljude da se uključe u akcije“, rekao je Mirković.

Na obe svečanosti je naglašeno da su osobe koje su dale krv više od sto puta zaslužili naše divljenje, ali su i najbolji primer mladima, da budu motivisani za dobrovoljno davalaštvo, i postanu deo te velike humane porodice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.