Dobrodošao stav o Kosovu

Izvor: B92, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dobrodošao stav o Kosovu"

Vašington, Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio stav o Kosovu koji su juče izneli ministri spoljnih poslova Grčke, Rumunije i Bugarske.

"Svako ko podržava nastavak pregovora koji treba da dovede do stabilnog i mirnog rešenja je dobrodošao u ovom veoma osetljivom i kompleksnom trenutku", rekao je Tadić novinarima. Za izjavu šefice grčke dilomatije Dore Bakojani da diplomatski napori za postizanje sporazuma o Kosovu nisu iscrpljeni, iako su Beograd i Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapali u ćorsokak, Tadić je rekao da je to "dobar stav i dobra vest".

Ministri spoljnih poslova Grčke, Bugarske i Rumunije su u saopštenju izdatom posle jučerašnjeg sastanka u Atini, pozvali na ubrzano približavanje Srbije Evropskoj uniji, uz posebnu napomenu da se ne bi radilo o trgovini za ustupke Beograda oko Kosova.

SAD: Rešenje statusa van SB

Danijel Frid (FoNet)

Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio je da će kosovsko pitanje morati da bude rešeno van Saveta bezbednosti UN.

"Više bismo voleli da pitanje statusa Kosova bude rešeno u Savetu bezbednosti UN. Rusija je, međutim, blokirala svaku rezoluciju kojom bi se rešio status Kosova", rekao je Frid, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evro-azijska pitanja za vašingtonku radio stanicu Glas Amerike.

"Pošto je Savet u ćorsokaku, odlučili smo da ne možemo prihvatiti višegodišnji zastoj. Postoje neki problemi kod kojih se stanje stvari ne poboljšava s vremenom," kazao je Frid

Prema Fridu, sadašnji status kvo nije rešenje ni za Kosovo ni za Srbiju, a povratka na staro nema niti ga može biti, preneo je Glas Amerike.

Frid je podsetio da su pregovori pod okriljem posredničke "trojke" Kontakt grupe okončani neuspehom, ne, kako je rekao, zbog nedostatka vremena, već zbog toga što je bilo nemoguće premostiti razlike u gledištima Beograda i Prištine.

"To je realnost i nije reč o američkoj poziciji, već o stavu Volfganga Išingera i 'trojke' EU". Išinger je rekao da su pregovori završeni i da nije moguće nikakvo rešenje", rekao je visoki funkcioner Stejt departmenta.

Frid je, kako je ranije prenela agencija STA, rekao da će o datumu za moguće priznavanje nezavisnosti Kosmeta zvanični Vašington "odlučiti zajedno sa Evropom kada bude došlo vreme za to."

Samardžić: Politika pritiska

Slobodan Samardžić (FoNet)

Slobodan Samardžić kritikovao izjavu državne sekretarke SAD Kondolize Rajs, rekavši da predstavlja politiku pritiska na Srbiju.

"To je politika koja se vodi van sistema Ujedinjenih nacija. Na protekloj sednici Saveta bezbednosti zapadne zemlje predvođene SAD onemogućile su da se nastavi pregovaranje oko statusa Kosova i Metohije", kazao je ministar za Kosovo i Metohiju u izjavi agenciji Tanjug.

"Najgore bi bilo ukoliko bi Sekretarijat UN podlegao pritiscima i ucenama SAD. Najgore bi bilo ukoliko bi se generalni sekretar usudio da prekrši pravila rada Saveta bezbednosti UN, ukoliko bi, na svoju ruku, pozvao neku drugu misiju da zameni UNMIK. Tako nešto bilo bi otvoreno kršenje sistema Ujedinjenih nacija i u tom slučaju za očekivati je da zemlje koje imaju veliki uticaj u svetu reaguju", rekao je Samardžić.

Satnicu za proglašavanje nezavisnosti Kosova Zapad je uglavnom utvrdio i ona će se odvijati od 8. januara do kraja februara naredne godine, piše prištinski dnevnik Zeri.

Mediji spekulišu i da bi Albanci nezavisnost mogli da proglase već 6. februara u koordinaciji sa SAD i sa "državama stožerima" EU, a da će uvod u to proglašenje biti sednica Saveta ministara EU 28. januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.