Dobitnik Pulicerove nagrade: Bajden lično naredio miniranje Severnog toka 2

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2023, 19:21

Dobitnik Pulicerove nagrade: Bajden lično naredio miniranje Severnog toka 2

Američki istraživački novinar Simor Herš saopštio je danas da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Severni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vežbe "Baltops".

Kako navodi Rojters, Herš je u članku objavljenom na svom sajtu naveo, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 2 doneo lično predsednik SAD Džozef Bajden.

Prema Heršu, Bajden je to učinio devet meseci nakon razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa zvaničnicima administracije koji se bave nacionalnom bezbednošću, Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugima.

TASS navodi da je Bela kuća kategorički odbacila navode iz Heršovog teksta.

''Ovo je potpuna laž i fikcija'', rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sjedinjene države imaju pred sobom pitanja na koja treba da odgovore u vezi sa eksplozijama na podmorskim gasovodima Severni tok.

Simor Herš je istraživački novinar koji je kroz karijeru pisao, pored ostalih, i za "Njujorker" i "Njujork tajms", a 1970. dobio je Pulicerovu nagradu.

Kompanija Nord Strim AG, koja je izgradila Severni tok 2, izvestila je 27. septembra da su gasovodi Severni tok 1 i 2 pretrpeli nepopravljivu štetu.

Švedski seizmolozi su kasnije objavili da su 26. septembra zabeležene dve eksplozije duž gasovoda Severni tok, u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske i Danske u Baltičkom moru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksplozije na Severnom toku – tajna operacija na dnu Baltika

Izvor: RTS, 08.Feb.2023

Četiri paralelne istrage i ruska strana, ni šest meseci od havarije Severnog toka 1 i 2, nisu uspeli da identifikuju počinioce diverzije. Zapad za eksplozije optužuje Moskvu, koja tvrdi da su gasovod uništili Amerikanci ili Britanci. Nekadašnji novinar Njujork tajmsa i Njujorkera Simur Herš...

Nastavak na RTS...

Nagrađivani novinar: Bajden je naredio uništenje Severnog toka; SAD: To je laž

Izvor: Danas, 08.Feb.2023

Američki istraživački novinar Seymour Hersh u članku koji je objavljen danas tvrdi da je SAD bombardovao gasovode Severni tok 1 i 2. Hersh je postao poznat po otkrivanju masakra u My Laiju 1968. godine i skandala u zatvoru Abu Ghraibu sredinom 2000-ih, pisao je za The New Yorker i The New York Times,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.