Izvor: S media, 23.Jun.2013, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobili tačan datum ili zeleno svetlo, pregovori će početi

Zasedanje Saveta ministara Evropske unije danas i sutra u Luksemburgu, sednice Bundestaga u sredu i četvrtak u Berlinu, te na kraju samit šefova država članica EU u petak, 28. juna u Briselu ključni su događaji za rešenje dileme da li će Srbija završiti ovaj jun sa dobijenim datumom početka pregovora o pristupanju EU.

Prema izveštajima dopisnika novinskih agencija iz sedišta Evropske komisije, očekuje se odluka koja će svakako biti „pozitivna“ za Srbiju, čak i ako ne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bude utvrđen baš tačan datum početka pregovora.

Prema navodima izvora iz EK, smatra se da će prvo ministri, a potom i lideri zemalja članica zauzeti stav da se „krene u pregovore“.

Neizvesno je kada će se formalan početak pregovaračkog procesa, dakle - međuvladina konferencija EU-Srbija, dogoditi. Zvanični Beograd i neke članice Unije smatraju da to treba da bude u oktobru, u EK i nekim drugim članicama smatraju da bi i decembar bio realan, dok u Nemačkoj i Holandiji dominira stav da pregovori ne treba da počnu pre januara 2014. godine.

Šta god u tom smislu bude, prvom fazom procesa pregovora smatraju se utvrđivanje „pregovaračkog okvira“ i „skrining“ i, u tom smislu, Srbija ima razloga za optimizam u vezi s narednih pet politički burnih dana.

Savet ministara EU danas će u Luksemburgu razmatrati da li je u primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ostvaren „vidljiv i postojan napredak“, a sutra će, prema nezvaničnim najavama, najverovatnije usvojiti stav da pregovore o pristupanju Srbije treba početi i proslediti ga Evropskom savetu na usvajanje.

Prema nezvaničnim navodima pojedinih beogradskih medija, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić „dobio je čvrsta uveravanja“ iz kabineta Angele Merkel da će poslanici CDU „ipak odlučiti da odobre kancelarki da na Evropskom savetu glasa za dodeljivanje jasnog datuma Srbiji“.

(Danas, Foto: Guliver/Thinkstock)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.