Izvor: Blic, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar odziv i poneka tuča

Dobar odziv i poneka tuča

Građani BiH juče su birali nove članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednika RS, poslanike u državnom i entitetskim parlamentima i delegate u kantonalnim skupštinama u FBiH na četvorogodišnji mandat. Ovo su peti opšti izbori od završetka rata, a prvi koje su sprovele domaće vlasti, bez međunarodnih predstavnika.

Izbori su protekli bez većih problema, osim pojedinačnih incidenata koji nisu ozbiljnije narušili tok glasanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Prve preliminarne rezultate Centralna izborna komisija BiH i stranački izborni štabovi trebalo je da objave protekle noći, a konkretniji rezultati se očekuju tokom dana.

Predsednik CIK BiH Branko Petrić saopštio je da je do 14 časova glasalo 31,54 odsto birača, 'što je ohrabrujuće jer je procenat u odnosu na prošle izbore znatno veći'. Odziv u RS bio je 32,32 odsto, u FBiH 31,38 odsto i u Brčko Distriktu 25,09 odsto.

Predsednik SDS i kandidat za predsednika RS Dragan Čavić izjavio je da se raduje što građani 'ponovo vlast menjaju izborima, a ne motikama i na ulici'.

Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je 'tolerantna predizborna kampanja dokazala da je političko društvo u RS i BiH zrelo i odgovorno'.

Bilo je, kao na svakim izborima, i prigovora i incidenata. U CIK su potvrdili da je u FBiH, u opštini Sapna, jedno biračko mesto bilo zatvoreno nekoliko časova zbog fizičkog obračuna između predsednika i člana biračkog odbora, koji su ubrzo zamenjeni. Policija je intervenisala i u Gornjem Vakufu/Uskoplju zbog svađe na biralištu.

Koalicija nevladinih organizacija 'Oko', koja je nadgledala glasanje, zabeležila je da je u Gradiški revoltirani građanin bacio glasačke listiće i verbalno napao osoblje biračkog mesta. Po njihovim informacijama, u opštini Čelić načelnik opštine Sead Muminović samovoljno je izbacivao glasače sa biračkih mesta.

Inače, za tročlano Predsedništvo BiH takmičila su se 23 kandidata, po šest za bošnjačkog i hrvatskog člana i 11 za srpskog člana, dok su za predsednika i potpredsednika RS građani mogli da biraju između 16 kandidata.

Ekipa 'EuroBlica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.