Izvor: Blic, 28.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do viza lakše đaci, studenti, bolesni...

Do viza lakše đaci, studenti, bolesni...

Odluka o povećanju cene vize sa 35 na 60 evra od 1. januara 2007. godine, koju su juče doneli ministri pravde i unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu, neće se odnositi na građane Srbije i Crne Gore i do 2008. godine. Srbija će na jesen početi zvanične pregovore sa EU o viznim olakšicama za pojedine grupe građana koje će u praksi zaživeti tokom naredne godine, a značajno je da EU ove pregovore nije direktno uslovila isporukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Tanja Miščević, šefica Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije, veruje da veću cenu viza EU neće primeniti na građane Srbije ni u 2008. godini pošto će država u međuvremenu ispuniti sve neophodne uslove kako bi građani ubuduće u Evropu putovali bez viza. Početkom nedelje Miščevićeva se u Briselu sastala sa stručnjacima iz EU i predstavila im predlog Srbije o viznim olakšicama. Ona očekuje da će pregovori sa EU o viznim olakšicama za građane Srbije započeti na jesen, dok će olakšice u praksi zaživeti tokom sledeće godine. Ipak, lakše do viza neće moći da dođu svi građani Srbije, već samo određene kategorije.

Delegacija SCG je od Evropske komisije tražila da se vizne olakšice odnose na građane koji idu u posetu rodbini u zemljama članicama EU, učenike, studente, naučnike, istraživače, novinare, biznismene, državne službenike, sportiste i kulturne radnike i aktiviste nevladinih organizacija.

- Takođe, predložili smo da put do viza EU olakša pilotima, avionskom osoblju, vozačima kamiona i svima koji se bave transportom. Vizne olakšice odnosiće se i na pacijente kojima je neophodno lečenje u inostranstvu - rekla je Miščevićeva za 'Blic'. Ipak, ona ističe da se olakšice neće odnositi na sve studente i učenike već samo one koji su dobili stipendiju ili imaju poziv iz zemalja koje su potpisnice Šengenskog sporazuma. Sporazum sa EU navedenim kategorijama građana omogućiće lakše dobijanje viza uz manji broj dokumenata, kraću proceduru, kao i dobijanje viza na duži period i sa više ulazaka.

Da bi građani dolazili lakše do viza, Srbija mora da potpiše jedan sporazum o readmisiji sa Evropskom komisijom u ime 25 zemalja članica EU na osnovu koga će ove zemlje vraćati u Srbiju naše građane koji u evropskim državama borave ilegalno. Takođe, Srbija će morati da ispuni i ostale uslove poput izdavanja novih putnih dokumenata, usvajanja zakona o azilu, kao i neophodnosti da policija zameni vojsku na državnim granicama. Inače Grčka, Mađarska i Švedska jedine su zemlje koje su se protivile odluci o poskupljenju viza. Evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Frnako Fratini povećanje cene viza obrazložio je finansiranjem isprava koje će sadržavati biometrijske podatke. I. Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.