Izvor: B92, 06.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do rešenja prihvatljivog za Moskvu

Njujork, Brisel, Vašington, Beograd -- Diplomate zapadnih zemalja u Savetu bezbednosti UN rade na novom nacrtu rezolucije o Kosovu koji bi bio prihvatljiv za Rusiju.

Kako iz sedišta Ujedinjenih nacija javlja Rojters, među idejama koje su u opticaju jeste produženje pregovora za 150 dana, posle čega bi Savet bezbednosti razmotrio napredak koji su dve strane postigle. Zapadne diplomate napominju, dodaje Rojters, da ostaju privržene nezavisnosti kao konačnom ishodu tog procesa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Portparol Stejt departmenta Šon Mekomark sinoć je izjavio da SB UN i dalje radi na tekstu rezolucije o Kosovu i da nema rokova o tom pitanju.

"Ne mogu da kažem da li je bilo napretka u prevazilaženju različitih stavova Rusije i drugih, nekih članica SB UN i nekih iz Evropske unije. To je sigurno važno pitanje za Evropljane. A koliko je važno za njih, toliko je i za nas", rekao je Mekormak.

Kako prenosi BBC, u okviru diplomatske ofanzive s ciljem da Kosovo što pre dobije nezavisnost, u Berlin bi danas trebalo da stigne pregovarački tim Prištine.

EU: Balkan bliži EU nego Rusiji

Evropska unija smatra da je za ostvarivo rešenje za Kosovo nužan međunarodni dogovor, a Brisel želi snažniju ulogu u mogućim novim pregovorima Beograda i Prištine, a čelnici EU to jasno stavljaju do znanja i albanskim političkim vođama na Kosovu, rekli su diplomatski zvaničnici EU.

Cilj EU, kako su istakle diplomate u Briselu, jeste proces rešavanja statusa Kosova u kom će odluka biti doneta konsenzusom.

"Učinićemo sve u svojoj moći da se to ostvari, na tome rade članice EU u SB UN, predstavnik Havijer Solana se sastaje s vođama srpske i albanske strane, upravo danas je u Briselu predsednik Srbije Boris Tadić, a iduće srede će doći i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Agim Čeku", navode izvori.

Diplomatski funkcioneri EU su naveli i da je logično da EU mora da preuzme odgovonorst "ako taj konsenzus u beskraj bude sprečavala jedna od strana".

"Cilj je raditi s Rusijom, pošto znamo ulogu koju Rusija igra na Balkanu i posebno u odnosu na Srbiju. Ipak, jasno je da Balkan nije bliži Rusiji nego EU, pošto će balkanske zemlje biti deo EU i sve one to žele. A koliko je poznato, nijedna od zapadnobalkanskih zemalja, a ni Srbija, ne želi da postane članica Zajednice nezavisnih država", navodi se u EU.

S druge strane...

Prvi zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Denisov je rekao da je Rusija protiv duplih standarda u rešavanju regionalnih konflikata i smatra da će rešenje za Kosovo u svakom slučaju predstavljati međunarodno-pravni presedan.

"Kosovski slučaj nije isključenje. Ova ili ona varijanta njegovog rešenja će u svakom slučaju postati međunarodno-pravni presedan, koji će imati određujući uticaj i na druge zamrznute konflikte", rekao je Denisov za agenciju Interfaks.

On je rekao da se Rusija dosledno drži svog stava da je za postojeće konflikte u svetu neophodno isključivo mirnim putem i pregovorima naći najpravednije, uzajamno prihvatljivo i mirno rešenje.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je za Politiku da nikakve trgovine oko stava Rusije prema Kosovu nema i ne može biti.

Aleksejev je rekao da Rusija neće da nameće Beogradu bilo kakvo rešenje i da je to principijelan stav Rusije, a da je jedan od principa usvojenih u Kontakt grupi da ne može biti podele Kosova i da za sada to jeste stav Rusije.

"Posebno bih hteo da naglasim da niko ne može na sto da stavi neko čarobno rešenje koje bi odgovaralo svima. Ni mi nemamo takvih ambicija i niko to neće uraditi umesto učesnika u pregovoru. Niko ne može da zna šta želi Beograd bolje od Beograda", rekao je on.

Komentarišući mogućnost da kosovski Albanci proglase nezavisnost ili izazovu nemire u pokrajini, Aleksejev je rekao da bi to bila "najgora varijanta razvoja događaja".

Na pitanje da li bi Rusija bila spremna da pošalje vojnike za očuvanje mira u pokrajini, ambasador je rekao da "nije siguran da bi to bila dobra ideja".

Svilanović: Priče o podeli su probni balon

Bivši ministar spoljnih poslova SCG Goran Svilanović je izjavio da su priče o podeli Kosova, koje su se prethodnih dana pojavile u medijima, "probni balon" koji treba da ispita situaciju na terenu zbog zastoja u rešavanju statusa Kosova.

Svilanović, koji je ranije već ukazivao na podelu Kosova kao na jedno od mogućih rešenja, rekao je Građanskom listu da je to pitanje na koje pravi odgovor treba da pruži Vlada Srbije.

On je rekao da mogućnost podele Kosova ne treba shvatiti kao njegov predlog, ali da smatra kako teško može biti pune integracije Srba u neko nezavisno Kosovo, "što otvara vrata i takvim idejama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.