Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do poslednjeg trenutka neizvesno

BEOGRAD - Šef diplomatije Vuk Jeremić, koji je juče Generalnoj skupštini UN predao inicijativu Srbije da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, nada se da će Beograd uspeti uprkos otporima najmoćnijih zemalja, koje ga izlažu neprincipijelnim pritiscima.

- Verujemo da je međunarodno pravo na našoj strani i zato želimo da se ceo proces rešavanja statusa Kosova prebaci na međunarodnopravni teren, jer smatramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da upravo na tom terenu imamo najjaču argumentaciju - rekao je Jeremić za Fonet.

Ponovio je i da je inicijativa jedna od najvažnijih akcija Srbije u očuvanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i da će biti izuzetno teško dobiti većinu u Generalnoj skupštini UN. Prva bitka, istakao je, biće u Generalnom komitetu, koji sprema dnevni red zasedanja, gde je potrebno obezbediti većinu za stavljanje inicijative Srbije na dnevni red. Upitan kakva je njegova procena da li bi Srbija dobila većinu da je danas zasedanje Skupštine UN, kazao je da ne želi da licitira, pošto do poslednjeg trenutka neće biti izvesno kakvo će biti glasanje.

Ako Generalna skupština UN podrži inicijativu Srbije, bilo bi to prvi put da najviši sudski organ UN daje mišljenje o secesiji dela teritorije jedne države. A do sada je, od 1947. Sud dao 21 savetodavno mišljenje na zahtev Generalne skupštine UN, SB UN ili specijalizovanih agencija UN.

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović odbacio je kao neosnovane ocene da se EU protivi inicijativi Srbije, pošto „Unija nije zauzela zvaničan stav o tome, niti je bilo koji organ ili telo EU razmatrao to i usvojio neki stav“. I Sonja Liht tvrdi da inicijativa Beograda neće konfrontirati Srbiju i EU.

Šef diplomatije Vuk Jeremić, koji je juče Generalnoj skupštini UN predao inicijativu Srbije da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova,

- Verujemo da je međunarodno pravo na našoj strani i zato želimo da se ceo proces rešavanja statusa Kosova prebaci na međunarodnopravni teren, jer smatramo da upravo na tom terenu imamo najjaču argumentaciju - rekao je Jeremić za Fonet.

Ali gospodin Vuk Jeremić nije rekao javnosti da ako Međunarodni sud pravde proglasi nezavisnost

Kosova legalnim da će se Srbija povinovati toj odluci i priznati Kosovo.

Ponekad se pitam zasto je tesko verovati bilo kome iz DS.Mozda sto za 8 godina nisu uradili nista , odim , sto su prodali sve iz drzave.Raskucili su Srbiju do kraja a da li i zemljiste po kome hodamo pripada nama ?Ko zna .Obavestice nas neko jednog dana.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.