Do odluke suda može da prođe i godinu dana!

Izvor: Glas javnosti, 24.Sep.2009, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do odluke suda može da prođe i godinu dana!

BEOGRAD - Odluka Ustavnog suda Srbije o inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju, koju je juče podneo zaštitnik građana Saša Janković, mogla bi da bude doneta tek sledeće godine! Ukoliko Jankovićev zahtev USS bude razmatran u redovnom postupku, ne postoji određen rok za izjašnjavanje. Sudeći po dosadašnjoj dinamici odlučivanja, zakon bi mogao da bude ocenjen tek u septembru 2010. godine.

- Analize koje su uradili stručnjaci za ustavno pravo i medije ukazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da postoji više razloga zbog kojeg bi konačni tekst o izmenama Zakona o javnom informisanju trebalo proveriti na Ustavom sudu Srbije - kaže Janković, istakavši da će sudu ukazati na sve razloge koji pokazuju da je reč o pitanju od opšteg društvenog značaja i da bi u najmanju ruku bilo korisno da što pre odluče.

- Naravno, Ustavni sud će sam odlučiti da li će to biti hitan postupak ili ne - dodaje Janković.

Petar Jeremić, predsednik IO UNS, za Glas javnosti kaže da sud može da ubrza postupak ako se zahtev proglasi hitnim zbog interesa javnosti.

- Proces pred USS trebalo bi da se vodi po hitnom postupku, jer, po zakonu, postoji ova mogućnost ako je interes javnosti veliki. Predsednik Tadić je uskratio mogućnost da se sud izjasni pre nego što on potpiše zakon, jer ga je parafirao istog dana - podseća Jeremić.

Jelka Jovanović iz NUNS kaže da će ovo udruženje, čim ombudsman podnese inicijativu, tražiti da se odlučuje po hitnom postupku.

- Jako je značajno da se što pre stave van snage odredbe zakona koje nisu ustavne. Od početka smo to tražili, ali naše izjave nisu korektno prenošene. Najavili smo to čim je zakon usvojen. Takođe, predložićemo da se sud izjasni po hitnom postupku. Koliko smo sračunali, ako se redovno postupa, odluka će biti doneta tek za godinu dana. Posle velikih potresa u javnosti, to bi bilo, čini mi se, necelishodno - ocenjuje Jovanovićeva.

U Ustavom sudu Srbije Glasu javnosti je rečeno da će zahtev biti razmatran po redovnoj proceduri.

- Nemamo rok za odlučivanje. Zahtevi za ocenu ustavnosti Zakona o informisanju ulaze u redovnu sudsku proceduru, a nakon što sudija izvestilac pripremi svoj referat, sud odlučuje o predmetu - kažu u USS.  

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković: Osporena ustavnost Zakona o informisanju

Izvor: Blic, 24.Sep.2009

Saša Janković, republički zaštitnik prava građana, pokrenuo je juče postupak ocene ustavnosti izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju. ..To je obrazložio stavom da su neustavne neke odredbe koje je parlament nedavno usvojio i da ih sud mora ukinuti zato što sužavaju slobode i prava data...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.