Do duplih funkcija samo pojedinačno

Izvor: Politika, Beta, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do duplih funkcija samo pojedinačno

U vladi Vojvodine još ne znaju da li će skupština uputiti zahteve da pojedini poslanici ostanu na duplim funkcijama ili će svako od njih morati da se obrati agenciji

Izjava direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković kojom je praktično odbacila mogućnost da agencija prihvati preporuku o kolektivnom odobravanju dvojnih funkcija za 15 poslanika Skupštine Vojvodine izabranih po većinskom sistemu, a među kojima su i predsednici opština, izazvala je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pometnju u vojvođanskoj vladi. Kako „Politika” saznaje, danas će biti održane dodatne konsultacije da bi se odlučilo o tome na koji način će se rešavati problem duplih funkcija.

Zorana Marković juče je agenciji Beta rekla da u agenciju još nije stigao nikakav zvaničan zahtev koji bi se odnosio na vojvođanske poslanike, kao i da agencija sigurno neće preko medija rešavati to pitanje. „Nisam rekla da će oni moći da zadrže funkcije, niti sam ikada rekla da će biti selektivne primene zakona. Rekla sam da je zakon propisao jednu funkciju i da je dao izuzetke, a agenciji ovlašćenje da odlučuje pojedinačno o podnetim zahtevima”, rekla je direktorka agencije.

Vojvođanske vlasti su pripremile tekst preporuka, koji je trebalo uputiti agenciji, kako bi ovi poslanici sačuvali obe funkcije. Da li će sada ti predlozi biti upućeni agenciji ili će poslanicima za koje se sumnja da su u sukobu interesa biti preporučeno da svako od njih pošalje zahtev juče u vladi Vojvodine nismo mogli da dobijemo odgovor.

Milan Đukić, poslanik Srpskog pokreta obnove sa liste vladajuće koalicije Za evropsku Vojvodinu i član Gradskog veća Novog Sada, već se odlučio za ovo drugo rešenje – sam priprema zahtev koji će uputiti Agenciji za borbu protiv korupcije da mu odobri da ostane i na mestu člana Gradskog veća Novog Sada i na funkciji poslanika.

„Moje stanovište je da je neophodno da odbor Agencije za boru protiv korupcije odlučuje o svakom slučaju pojedinačno. Mislim i da je to suština zakona. Zato sam ranije podneo zahtev Skupštini Novog Sada koja me je imenovala na funkciju člana Gradskog veća i od njih sam dobio pozitivno mišljenje, koje ću priložiti uz zahtev agenciji. Jer od kada sam dobio pozitivno mišljenje grada koji me je imenovao, to sada više nije samo moje pravo već je i moja obaveza”, kaže za „Politiku” Milan Đukić.

Šef poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Vojvodine Aleksandar Radonjić kaže da je za tu stranku pre svega merodavan stav agencije i da će njen poslanik Goran Kaurić, koji je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina, uraditi onako kako kaže agencija. „Zakon svi moramo da poštujemo i tu nema nikakve dileme”, ističe Radonjić. On dodaje da nije upoznat sa sadržajem predloga koji priprema vlada Vojvodine, ali da bi, prema onome što je najavljeno, tekst trebalo da bude završen za desetak dana i poslat u skupštinu na razmatranje.

A. P. – G. N.

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.