Izvor: B92, 01.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevni red, za sad, bez Akcionog

Beograd -- Skupština Srbije utvrdila dnevni red za prvu sednicu prolećnog zasedanja u sredu 5. marta, među kojima i set budžetskih zakona.

Sekretar Skupštine Srbije Tamara Stojčević rekla je da će poslanici na sednici raspravljati o predlozima zakona o budžetskom sistemu, izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, izmenama Zakona o porezu na dobit preduzeća i još dva zakona koja prate usvajanje budžeta a o kojima parlament nije stigao da se izjasni u decembru. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ukoliko Vlada Srbije odobri da se raspravlja i o merama iz Akcionog plana to će biti prva tačka dnevnog reda.

Predstavnici poslaničkih grupa u parlamentu su rekli da bi na toj sednici trebalo da se raspravlja o merama iz Akcionog plana koji se sprovode nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija kazala je da još uvek nema informacija da li će parlament raspravljati o akcionim planovima i dodala da bi, ako do toga dođe, sednica trebalo da bude zatvorena za javnost.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da niko nema ništa protiv toga da se o merama iz Akcionog plana raspravlja u skupštini ali da treba utvrditi modalitete kako da se to učini imajući u vidu da su ti planovi državna tajna.

On je rekao da vlada određuje stepen državne tajnosti i da predlog za sednicu mora da dođe od vlade.

Šefica poslaničke grupe G17 Plus Suzana Grubješić takođe smatra da bi poslanici trebalo da budu upoznati sa sadržajem akcionog plana ili na sednici ili preko skupštinskih odbora.

Ona je rekla da je u sazivu ostavljena rezerva da, ako Vlada Srbije odobri, akcioni plan bude predstavljen kao prva tačka dnevnog reda.

Kako je navela, problem je i to što jedno ministarstvo ne zna šta je akcioni plan drugog ministartsva što znači da ni cela vlada nije upoznata sa akcionim planovima.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ranije je kazao da ta partija neće odustati od zahteva da Skupština raspravlja o merama akcionog plana i dodao da bi bilo neozbiljno da o akcionom planu raspravljaju skupštinski odbori, jer se to "graniči sa pokušajem izigravanja građana Srbije i parlamenta".

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je izjavio da akcioni plan mora da bude hitno predstavljen poslanicima i da bi vlada trebalo da nađe način kako će to da uradi.

"Akcioni plan mora da bude predstavljen jer ovako dolazimo u situaciju da pružamo blanko podršku nečemu sa čim nismo upozanati", kazao je Dačić, kao i da nije siguran da će do toga doći jer deo Vlade Srbije smatra da je to državna tajna.

Poslanica Liberalno-demokratske partije Nataša Mićić kazala je da bi akcioni planovi trebalo da budu predstavljeni i da ti dokumenti ne treba da bude tajna. Dodala je da ipak ne očekuje da će se to naći pred poslanicima.

"Interes je svih nas da akcioni plan bude predstavljen. Prošlo je vreme tajnih politika i donošenja odluka u zatvorenim kabinetima koje vode Srbiju u izolaciju", kazala je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.