Dmitrović: Demografija strateški interes Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 17:07

Dmitrović: Demografija strateški interes Srbije

"Uz trenutni odnos nataliteta i mortaliteta, mi smo narod koji izumire, pa je pitanje demografije strateško pitanje od nacionalnog interesa", rekao je Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju, prilikom današnje posete Kikindi. 

U okviru posete severu Banata, Dmitrović je sa saradnicima posetio i kikindski Centar za socijalni rad.

Prema podacima iz 2020, Srbija godišnje gubi 45 hiljada ljudi, što ni mnogo brojniji narodi ne mogu da izdrže. Otuda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanje demografije postaje pitanje svih pitanja i budućnosti Srbije. U narednom periodu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju mora pripremiti strateški dokument kojim će kompleksna tema biti analizirana. Među problemima koje treba analizirati i rešavati, je svakako odliv obrazovanih, mladih ljudi, koji nije specifikum samo Srbije.

"To je ta grupacija iz koje može da se popravi demografija, to su oni. Kako i na koji način da ih stimulišemo da ostanu ovde, o tome treba da se razgovara i da se na kraju napravi neki strateški dokument, jer to je i cilj ovih naših obilazaka", rekao je Dmitrović.

Odnos poslodavaca, domaćih i stranih kompanija, prema zaposlenim ženama ili onima koje tek treba da se zaposle ne retko destimuliše prirodnu želju za potomstvom i porodicom. Žene s razlogom strepe da li će zbog trudnoće ostati bez posla, ili će se vratiti na manje plaćeni posao.

"Na koji način mi možemo da sprečimo, ili da stimuliušemo, sad govorim o eventualnim zakonskim intervencijama, ljude koji se na taj način ponašaju prema osnovnom elementu demografije, a to je žena. Ukoliko to ne rešimo na ovaj ili onaj način, mi nemamo šansu", naveo je  Dmitrović.

Od 145 miliona dinara, koliko je u kikindskom gradskom budžetu opredeljeno za oblast socijalne zaštite, 90 miliona dinara izdvojeno je za brigu o porodici.

"Sve ono što je grad radio do sada, a što će svakako činiti i u narednom periodu, jeste da izdvajamo sredstva, ali da pored te materijalne podrške i na svaki drugi način svaku porodicu učini ponosnom što ima više dece", poručio je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Kako se moglo čuti prilikom razgovora u Kikindi, briga o porodici i demografija svakako su teme koje moraju dobiti poseban tretman, kako u medijima, tako i prilikom donošenja svih važnih odluka na svim nivoima vlasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.