Izvor: B92, 20.Apr.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurišić: Cvijan nema dokaze

Beograd -- Predsednik Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić kaže da su neistinite tvrdnje novog člana SNS-a Vladimira Cvijana o korupciji u vrhu pravosuđa.

Đurišić je, gostujući u "Kažiprstu", izjavio da bivši sekretar Predsedništva Vladimir Cvijan do sada nije dao nijedan dokaz za svoje optužbe da su visoki funkcioneri u pravosuđu "članovi pravosudne mafije".

Đurišić je ocenio da su optužbe bivšeg generalnog sekretara Predsedništva Srbije deo političkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marketinga s ciljem da se njegov dolazak u SNS predstavi kao udarac za demokrate i dobitak za naprednjake.

Reč je, ocenio je Đurišić, o optužbama smišljenim po istoj matrici, koju je SNS nasledila od SRS.

Ministarka pravde Snežana Malović i predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović, koje je optužio Cvijan, najviše su uradile za reformu pravosuđa, a Mesarovićeva je i osudila ubice Zorana Đinđića, rekao je Đurišić, koji je i poslanik DS.

Upitavši da li Cvijan na taj način brani Milorada Lukovića Legiju i ubice, Đurišić je naveo da je Cvijan bio u G17 plus, ali da nikada nije bio član DS i da je kao dobar pravnik bio generalni sekretar Predsedništva Srbije u kome je 4. marta dao ostavku.

Đurišić je naglasio da Cvijan nije kreirao politiku i da, na primer, njegova komunikacija sa Cvijanom nije bila o političkim pitanjima, jer se Cvijan bavio funkcionisanjem Generalnog sekretarijata Predsedništva i bio je u Republičkoj izbornoj komisiji predložen od DS.

Navodeći da je u reformi pravosuđa izabrano 2.000 sudija među 4.000 kandidata, Đurišić je rekao da nekoliko stotina pravnika nije izabrano na funkcije i da je normalno da jedan broj njih smatra da je oštećen, pozivajući ih "da se bore", jer "želimo da se taj proces završi bez ljage".

Đurišić je naglasio da je apsolutna neistina i da je bilo ko iz DS u bilo kom trenutku bio sponzor Šarićeve bande, demantujući na taj način tvrdnje lidera opozicione SNS Tomislava Nikolića.

Đurišić je naglasio da je reč o zameni teza, podsetio da se Vlada Srbije uhvatila u koštac sa organizovanim kriminalom, da će se ta borba voditi do kraja i da niko ko je u to umešan neće biti pošteđen.

LDP: Cvijan i SNS ruše reformu pravosuđa

Liberalno-demokratska partija saopštila je da je "zgađena", kako se navodi, "pokušajima Vladimira Cvijana i njegovih gazda iz Srpske napredne stranke da, u interesu najmračnijih krugova u Srbiji, ruše reformu pravosuđa i pravdu u zemlji".

"Osoba koju naprednjaci predstavljaju kao vrhunskog pravnika nije ništa drugo nego čovek bez obraza i karaktera, potkazivač koji muca dok govori besmislice", naveo je LDP u saopštenju u kojem je Cvijan još nazvan i "mračnjakom", "mafijom", "nesrećnim čovekom", "karijeristom" i "političkom bitangom".

LDP smatra da nijedna pojedinačna greška koja je eventualno počinjena u opštem izboru sudija ne može da bude opravdanje za pokušaje da se sruši ceo sistem koji se uspostavlja.

U saopštenju se poziva predsednik Srbije Boris Tadić da reaguje i javnosti saopšti kako je uopšte moguće da je Cvijan bio angažovan u Predsedništvu Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.