Izvor: Blic, 25.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Izjava češkog ministra spoljnih poslova skandal

Savetnik za medije premijera Srbije Srđan Đurić kritikovao je večeras izjavu češkog ministra spoljnih poslova Karela Švancerberga da bi uzor za rešenje statusa Kosova i Metohije mogao da bude Minhenski sporazum iz septembra 1938. godine.



"Smatramo da je veliki skandal izjava ministra spoljnih poslova Cceške koji je rekao da se nada da može doneti mir i stabilnost rešenje za Kosovo i Metohiju koje će se temeljiti na uzoru Minhenskog sporazuma, kada je Hitler >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rasparčao Ccehoslovačku", rekao je Đurić agenciji Beta.

On je ocenio da je Češka poslednja zemlja na svetu za koju je prihvatljivo da se, po uzoru na Hitlerov Minhenski sporazum, mogu rešavati pitanja u Evropi u 21. veku.

Češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg izjavio je večeras za češku televiziju da za Kosovo mora da se nađe rešenje, jer je sadašnje stanje neodrživo, a kosovski Albanci ne bi pristali da se vrate pod vlast Beograda.

Na direktno pitanje novinara da li veruje da bi u 21. veku Evropi moglo da donese stabilnost takvo rešenje kao kada su u Minhenu 1938. godine velike sile dozvolile Hitleru da zarad mira rasparča Čehoslovačku i anektira Sudete, oblast Čehoslovačke naseljenu nemačkom manjinom, Švarcenberg je odgovorio: "Nadamo se".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.