Đurčanj: Mađarska podržava Srbiju na putu ka EU

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurčanj: Mađarska podržava Srbiju na putu ka EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak nakon razgovora sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom, da odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom, nakon "određenih problema" zbog mađarskog priznavanja nezavisnosti Kosova.



"Mađarska i Srbija su među ključnim zemljama koje određuju stabilnost srednje i jugoistočne Evrope, tako da od političke i ekonomske stabilnosti Mađarske i Srbije zavisi i stabilnost ovog dela Evrope", rekao je novinarima Tadić u zgradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Predsedništva Srbije.

Mađarski premijer je ponovio da Mađarska podržava Srbiju na putu u EU i da je za Mađarsku od "istorijske važnosti taj strateški zadatak da pomogne Srbiji u evrointegracijama".

"Trebalo bi odati poštovanje i podržati evropski orijentisanu politiku koja je u Srbiji prisutna poslednjih godina i koja ima veoma pragmatičan pristup" kada su u pitanju evropske integracije, rekao je Đurčanj.

Srpski predsednik je kazao da je mađarskog premijera informisao o pregovorima Srbije i Ujedinjenih nacija oko raspoređivanja misije Euleks na Kosovu i još jednom ponovio da je ta misija dobrodošla, pod uslovom da njen dolazak odobri Savet bezbednosti UN, da se poštuju međunarodno pravo i rezolucija 1244 i da bude statusno neutralna.

Za rešavanje bilo kakvih nesuglasica i problema, prema rečima Đurčanja, neophodno je "vođenje stalnog dijaloga i međusobno razumevanje".

"U interesu je i Evropske unije i Srbije, ali i cele uže regije da na Kosovu vladaju mir, red i bezbednost, a Euleks treba da posluži tom cilju", rekao je Đurčanj i dodao da "treba razgovarati i pregovarati i sa Prištinom i sa Beogradom sve dok se ne pronađe rešenje, a u tom cilju EU treba da odigra ključnu ulogu".

Srbija želi, rekao je Tadić, da bude faktor stabilizacije u regionu kao što je Mađarska faktor stabilnosti, ali svaka zemlja ima pravo da brani svoja legitimna prava, to su i državna i nacionalna prava.

"U tom kontekstu konstatovali smo da su nase etničke zajednice, nacionalne manjine Srba u Mađarskoj i Mađara u Srbiji mostovi između dve zemlje", rekao je Tadić.

Tadić i Đurčanj razgovarali su i o teškoćama sa kojima se zbog svetske finansijske krize suočavaju dve zemlje. Tadić je konstatovao da, za razliku od Srbije, Mađarska deo problema može da reši oslanjajući se na fondove Evropske unije, i istakao da je i to jedan od razloga zbog kojih bi za Srbiju bilo korisno da u najskorijoj budućnosti postane članica EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.