Đukićeva očekuje kompromis

Izvor: B92, 31.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukićeva očekuje kompromis

Beograd -- Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović zatražila je od relevantnih političkih faktora da pomognu u daljem radu parlamenta.

Ona je rekla da "je značaj dnevnog reda takav da građani Srbije verovatno neće imati mnogo strpljenja za blokadu ekonomskog razvoja zemlje". Predsednica Skupštine je izjavila da na sutrašnjim konsultacijama sa šefovima poslaničkih grupa očekuje dogovor o daljem načinu rada, ukazujući da su poslanici izabrani da donose zakone >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da bar sa zakonodavne strane omoguće bolji život građana.

"Bilo bi dobro da bar oko najvećeg broja pitanja koja su sporna postignemo koncenzus na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa, jer to onda znači da će značajan deo rada teći po predviđenom dogovoru koji je mnogo jači od poslovnika", ocenila je Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica parlamenta je rekla da je uverena da će, uprkos najavljenoj opstrukciji dela opozicije, biti razumevanja za dnevni red sednice.

Ona kaže da očekuje da će pre svega predstavnici parlamentarne većine na sutrašnjem sastanku uložiti napor i dati svoj doprinos kako bi se postigao kompromis, a "kompromis znači da će svako morati i po nečeg svog da se odrekne da bismo zajednički napravili taj dogovor".

Ona očekuje da će do početka sednice Ministarstvo unutrašnjih poslova dostaviti informaciju povodom zahteva SRS-a da se utvrdi odgovornost za događaje na demonstracijama u Beogradu posle hapšenja Radovana Karadžića.

"Skupština kroz svoja tela ima mogućnosti da radi i na pitanjima za koja su zainteresovani i građani i poslanici, ali ova sednica ne može i nije dobro zbog Srbije i njenih građana, da bude pretvorena u raspravu po željama pojedinih političkih struktura koje učestvuju u parlamentu", kazala je Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica parlamenta je najavila da će imati apsolutno razumevanje za svaki zahtev bilo kog poslanika, bilo koje poslaničke grupe, ali na način koji ne treba da blokira rad parlamenta po tačakama dnevnog reda koje su veoma važne.

Ona je navela da će tokom vođenja sednice poštovati vreme predviđeno i za replike i za reklamiranje Poslovnika, ali da će u cilju efikasnijeg rada reagovati i primenjivati Poslovnik.

Upitana da li će pribegavati i strožim merama, Slavica Đukić-Dejanović je ocenila da oštrije sankcije ne bi imale efekta, ali da će se o eventualnoj primeni i takvih mera najpre dogovarati sa svim šefovima poslaničkih grupa.

Povodom inicijativa da se pojedine tačke dnevnog reda izdvoje i ponovo promeni dnevni red, ona je objasnila da se parlament nalazi u periodu vanrednog zasedanja, da je dnevni red preložila vlada i da svaku eventualnu promenu može inicirati samo ovlašćeni predlagač.

"Poslovnički, nemamo mogućnost da menjamo dnevni red i izdvajamo bilo koju tačku dnevnog reda, a u slučaju da iskrsnu neki novi elementi sazvaću ponovo konsultacije", kazala je predsednica Skupštine.

Nastavak sednice, koja je počela 16. jula, zakazan je za 2. septembar, a na ranije utvrđenom dnevnom redu je 15 tačaka.

Poslanici treba najpre da razmatraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zatim energetski sporazum sa Rusijom, dok će se o desetak finansijskih aranžmana voditi objedinjena rasprava.

Poslednja tačka dnevnog reda je vladin Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike u odnosu na Kosovo i Metohiju.

Nova Srbija dolazi na konsultacije

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da će se predstavnici tog poslaničkog kluba odazvati sutrašnjim konsultacijama povodom nastavka rada Skupštine Srbije, kao i da će izaći sa konkretnim predlozima da se postojeće stanje u parlamentu prevaziđe.

"Opozicija i vladajuće stranke treba da pronađu dogovor oko daljeg rada" rekla je ona, navodeći da mnogo zavisi od toga i sta će predstavnici vladajućih stranaka reći i da će sve biti poznatije posle sutrašnjeg razgovora.

Ona je kazala i da je NS bila za rad, a ne za to da dva meseca parlament ne radi, ali da je to bila odluka predsednice Skupštine.

Blagojević: Opstrukcija košta

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević ocenio je da opstrukcija rada parlamenta Srbiju "mnogo košta".

Prema njegovim rečima, jedan od primera za to je proces tranzicije koji je odavno trebalo da bude završen, ali umesto toga u tom, ali i mnogim drugim procesima, Srbija već dve godine tapka u mestu.

Blagojević nije uveren da bi donošenje novog poslovnika, koje je predložila predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović, omogućila deblokadu parlamenta.

"Izvršna vlast bez parlamenta može da radi, ali je omeđena time što se čeka na usvajanje zakona prema kojima bi Vlada postupala. Sa time se ne može lako izaći na kraj demokratskim putem, može se razmatrati promena poslovnika, ali zašto bi radikali dopustili, kao što sada brane da Skupština radi mogu da zabrane i to razmatranje", kaže Blagojević za B92.

On dodaje da mu se "ne čini lošim predlog Demokratske stranke da se debata ni o čemu i svačemu omeđi na jedno određeno vreme".

"Ali, radikali to formalno ne mogu da prihvate. Radikali mogu da odrede meru i de fakto, ali ne i ujedno de jure, dakle ne formalno, prihvate predlog Demokratske stranke", rekao je Blagojević.

Pred letnju pauzu, poslanici su za četiri dana uspeli samo da usvoje dnevni red ove sednice.

Podsetimo, na dnevnom redu sednice, između ostalog, nalazi se Sporazum o stablizaciji i pridruživanju sa EU i enegretski sporazum sa Rusijom, kao i predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji.

Mišljenje šefova poslaničkih grupa o (de)blokadi parlamenta možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.