Đukić - Dejanović: Saglasnost o zakonu o izboru poslanika

Izvor: Studio B, 25.Maj.2011, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić - Dejanović: Saglasnost o zakonu o izboru poslanika

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović rekla je da u vladajućoj koaliciji postoji potpuna saglasnost o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika.

"Nakon jučerašnjeg dosta burnog dana, kakav i treba da bude kad je ovakav zakon u pitanju, imamo potpuno saglasje oko današnjeg rada i verujem da će izmene biti izglasane sa nekoliko amandmana", kazala je Đukić - Dejanovićeeva novinarima u parlamentu posle konsultacija s predstavnicima vladajuće većine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Prema njenim rečima, dogovori o zakonu su bili i unutar vladajuće koalicije i uz konsultacije s Venecijanskom komisijom jer je vladajućoj koaliciji stalo da se usvoji izmene zakona koje neće biti problematične ni sa jednog aspekta.

"Kada su ovakve izmene zakona u pitanju, ima razloga da se do poslednjeg momenta dogovaramo i da završimo posao kako treba", kazala je Slavica Đukić - Dejanović.

Poslanici vladajuće koalicije postigli su danas saglasnost o usvajanju amandmana Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika.

Amandmanom LSV-a predviđeno je da na izbornoj listi svaki treći kandidat bude žena. Prvobitno je bilo predloženo da svaki četvrti kandidat na listi bude žena.

Amandman PUPS-a predviđa da poslanika sa koalicione liste kome prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, menja poslanik iz iste stranke.

Skupština Srbije danas će glasati o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika koje, prema rečima predlagača, predviđaju ukidanje prakse blanko ostavki i utvrđuju da se mandati dodeljuju prema redosledu kandidata na izbornim listama.

Opozicija je najavila da neće glasati za izmene zakona. Današnjim glasanjem o više zakonskih predloga među kojima su i izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, biće završeno redovno prolećno zasedanje. Slavica Đukić - Dejanović je najavila da će na sledećoj sednici parlamenta glavna tema biti Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

"Uz tu tačku imaćemo i dodatnih", navela je predsednica parlamenta koja nije precizirala kada će početi vanredna sednica.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.