Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Navodi o švercu gnusna politička podvala

Podgorica -- Premijer Crne Gore Milo Đukanović odbacio je sve navode da je umešan u šverc cigareta. Podsetimo, nakon što je tužilaštvo u Napulju iznelo tvrdnje o umešanosti crnogorskog državnog vrha u šverc duvana, mediji su danima izveštavali i spekulisali o ulozi Đukanovića u tim nelegalnim poslovima. Crnogorski premijer u sredu je, međutim, saopštio da su u pitanju gnusne političke insinuacije.

Iako niko iz Napulja do srede nije demantovao vest italijanske agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ansa" koja je, pre desetak dana, pozivajući se na pouzdane izvore prvi put objavila da je zatraženo hapšenje Mila Đukanovića, predsednik Vlade Crne Gore je na konferenciji za novinare, izjavio da ništa od toga nije tačno. U tom kontekstu, naveo je i da zvaničnici CG još uvek nisu dobili odgovor italijanskih vlasti da li je u toj zemlji protiv njega pokrenut bilo kakav postupak. "Odmah nakon te informacije sam uputio poziv svima koji mogu da daju makar jednu informaciju da sam ja, Milo Đukanović, u ulozi predsjednika Vlade, predsjednika Republike, sada ponovo predsjednika Vlade, imao korist makar jedan cent iz bilo kog posla, da to iznesu makar kao osnovanu sumnju, ne kao etiketu, ne kao brljotinu, nego kao osnovanu sumnju i da sam spreman da odmah u odnosu na takvu okolnost položim račune gde god je to potrebno. Da se pojavi makar jedan pojedinac za ovih 13-14 godina bavljenja državnim poslom, koji može kazati da je u bilo kom poslu koji je obavljao makar jedan cent koristi učinio Milo Đukanović. To bi za mene bilo apsolutno diskvalifikujuće za obavljanje bilo kog posla. Do dana današnjeg nemamo ni jednu takvu informaciju i ne možemo je ni imati, jer takve prakse nije ni bilo", rekao je Đukanović.

Podgoričke Vijesti nedavno su objavile izveštaj tužioca u Napulju u kojem se navodi da je Milo Đukanović, dok je bio na funkciji predsednika Republike, intervenisao u izdavanju dozvola za promet duvana na teritoriji Crne Gore, na osnovu čega je i zatraženo njegovo hapšenje. "Nije u pitanju nikakav šverc, već poslovi tranzita koji su obavljani u skladu sa zakonom", rekao je u sredu Đukanović. On je objasnio da su cigarete u Luku "Bar" dopremane iz Evropske unije, a potom - sa urednim dokumentima- prosleđivane na druge destinacije. Đukanović je naveo da su crnogorska preduzeća samo pružala špediterske i tranzitne usluge, od čega je ostvaren značajni prihod.

U međuvremenu, predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio RTS-u da očekuje da će optužbe o umešanosti crnogorskog premijera Mila Đukanovića u šverc cigareta uskoro dobiti sudski epilog. Milo Đukanović međutim tvrdi da je u pitanju obična politička podvala čiji je cilj - pokušaj kriminalizacije Crne Gore, njene Vlade i njega lično. "Njihov cilj je očigledno bio da zadru u privatnost, da ugroze nešto što je privatnost svakog čoveka i da pokolebaju moral u ovom slučaju mene kao građanina i mene kao čovjeka koji se bavi ovim poslom. Ništa od toga nijesu uspeli. I šta je sledeći potez? Da se zaviri u spavaću sobu premijera? Možda i to? Pa, nemam ništa protiv, ako je nekome i to zanimljivo. Možda će i to neko smatrati prilogom demokratiji", rekao je Đukanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.