Đinping pozvao članove BRIKS-a da više rade na uspostavljanju pravednijeg međunarodnog poretka

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2017, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đinping pozvao članove BRIKS-a da više rade na uspostavljanju pravednijeg međunarodnog poretka

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je države-članice BRIKS-a da više rade na uspostavljanju pravednijeg međunarodnog poretka.

„Zemlje BRIKS-a moraju da pojačaju koordinaciju na važnim pitanjima i više rade na pravičnom i pravednom međunarodnom poretku“, rekao je Si na ceremoniji zatvaranja samita BRIKS-a u kineskom Sjamenu.

Kineski lider pohvalio je samit za plodnu razmenu mišljenja i izrazio nadu za dalji napredak u predstojećem predsedavanju Južne Afrike.

„Mi, lideri BRIKS-a, verujemo da je u našem interesu da produbimo političku i bezbednosnu saradnju i to je ono što međunarodna zajednica očekuje od nas“, istakao je Si.

On je dodao da države-članice BRIKS-a unapređuju svoje veze u koordinaciji na brojnim pitanjima, kao što su sajber-bezbednost, napori za borbu protiv terorizma i Bliski istok.

Predsednik najveće azijske nacije naglasio je značaj trgovinske, tehnološke i ljudske saradnje između pet zemalja, njihovog dijaloga sa drugim tržištima u razvoju, kao i potrebe da se održi impuls koji je postavio format „BRIKS plus“.

Trodnevni samit BRIKS-a u kineskom Sjamenu počeo je u nedelju. Samit je održan u novom tzv. formatu „BRIKS plus“, sa liderima zemalja koje ne ulaze u BRIKS: Egipta, Gvineje, Meksika, Tadžikistana i Tajlanda, kao i liderima pet zemalja-članica BRIKS-a: Rusije, Kine, Brazila, Južnoafričke Republike i Indije.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.