Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đinđića nije ubilo lično obezbeđenje, kaže Mihajlović

Beograd -- Ministar policije Srbije Dušan Mihajlović tvrdi da pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića nije ubilo, kao Indiru Gandi, lično obezbeđenje, i da zavera nije potekla iz struktura obezbeđenja, policije i bezbednosti. "Politički gledano, pemijer Đinđić ubijen je iz istih razloga kao i knjaz Mihajlo - zato što je počeo da modernizuje i evropeizuje Srbiju" - rekao je Mihajlović Večernjim novostima od petka.

Odgovarajući na pitanje kako je bilo moguće da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni posle tri pokušaja atentata ne bude uveden prvi stepen obezbeđenja i ko je po zakonu i pravilima Bezbednosno-informativne agencije i MUP bio obavezan da to uradi, ministar se pozvao na izveštaj Koraćeve komisije koja navodi da takvih predloga nije bilo, i dodao da je i sam Đinđić mnoge tajne odneo u grob.

Na pitanje sužava li se krug oko Legije i ima li on dobru "jatačku infrastrukturu" u zemlji, RS i međunarodnim krugovima, ministar policije je rekao da je Milorad Ulemek Luković bivši legionar, kao i njegov prijatelj hrvatski general Ante Gotovina. "Ovo legionarsko bratstvo po krvi je internacionalno povezano i blisko. Ne dele ih granice, vera, nacija, a približava ih to što su jedan drugome spasavali život i približavaju ih interesi koji su im donosili ogromen profite" - rekao je Mihajlović.Upitan kako vidi MUP, sebe i svoju odgovornost i da li ostaje pri tvrdnji da nivo do sada smenjenih funkcionera MUP-a uopšte nije nizak, nego naprotiv visok, on je rekao da nije promenio izrečeni stav. "Ostaću gromobran u koji će još udarati gromovi antihaškog bratstva i protivnika kapitalizma i liberalizma, svejedno u kojoj ulozi. Znam mnogo više od mojih kvazikritičara i mogu daleko više nego oni" - tvrdi Mihajlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.