Izvor: B92, 21.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Đinđić ubio samog sebe"

Split -- Od samog početka suđenja za ubistvo Zorana Đinđića počele su opstrukcije, i kako stvari teku, pokazaće se da je srpski premijer ubio samog sebe, piše u petak splitski dnevnik "Slobodna dalmacija".

U komentaru o tom suđenju, list ilustruje tvrdnju o opstrukcijama time da su advokati optuženih neprestano podnosili zahteve za izuzimanje sudija i sudova, a potom su se "prosipanju laži, podvala i zamagljivanja cele stvari pridružili i mnogi drugi".

"Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kulminiralo nastupom bivšeg šefa diplomatije Gorana Svilanovića na Hrvatskoj televiziji u nedelju, kada je on izjavio da neko nepoznat po Beogradu širi teoriju po kojoj je postojao dogovor ubijenog premijera Đinđića i prvooptuženog Milorada Lukovića da snajperist Zvezdan Jovanović ubije Đinđićevog čuvara kako bi se dobio povod za pokretanje policijske akcije 'Sablja'", navodi Slobodna Dalmacija.

Takva atmosfera, piše list, još je intenzivnija od 2. maja, kad se predao Milorad Ulemek Legija, "bivši vođa zloglasne Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, koja ima, osim u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, svoje prste u celom nizu ubistava u Srbiji počinjenih u ime i za račun haaškog optuženika Slobodana Miloševića".

Od tog trenutka nema dana da ne izađu neke nove teorije u žutoj štampi, a vrhunac je zabrinutost koju su mnogi pokazali zbog zakazivanja nastavka suđenja za 10. juna, samo dan pre izborne tišine uoči predsedničkih izbora 13. juna, jer bi, navodno, Legija svojim svedočenjem mogao da utiče na birače, piše list.

Iz njegovog svedočenja, navodi list, glasači bio mogli izvući nerealan zaključak "da se Đinđić ubio sam uz malu pomoć prijatelja, da je Legija patriota, a ne hladnokrvni višestruki ubica i da je Tomislav Nikolić pravo rešenje za Srbiju, jer će Vojislava Šešelja postaviti za premijera".

"Većinska Srbija, kako izgleda, po drugi put ubija premijera i nakon kratkotrajnog predaha ponovno tone u crnu rupu. Jednom rečju, u 'legijalizam', kako je nedavno vladajuće 'legaliste' nazvao poznati karikaturist Predrag Koraksić Koraks" zaključuje "Slobodna Dalmacija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.