Izvor: B92, 20.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Đinđić - simbol nove Srbije"

Beograd -- Na današnjem skupu o Zoranu Đinđiću ocenjeno da je on bio vizionar nove političke teorije i prakse i simbol novog imidža Srbije.

Na skupu u Istraživačko-izdavačkom centru DS sociolog Zagorka Golubović rekla je da je Đinđić bio filozofski misleći političar, jedan od retkih koji je uspevao da svoje filozofske ideje pretvori u praksu. Prema njenim rečima, pragmatizam Zorana Đinđića zasnivao se i na spremnosti da uči iz svojih i tuđih grešaka i na fokusiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na rešavanje problema.

Osnovna karakteristika njegove filozofije i politike je to što je spoj teorije, filozofije i političke prakse neprestano povezivao sa konkretnim pragmatičnim odlukama, navela je Zagorka Golubović.

"Isticao je ideje koje su danas potpuno iščezle", rekla je ona i dodala da je Đinđić insistirao na stalnom preispitivanju ideja i kritiku nije shvatao kao odbacivanje tuđih ideja.

Prema njenim rečima, Zoran Đinđić je pokušao da prokrči zamršene probleme društva i govorio da ne postoji jedna večita istina, već konkurencija odluka i modela za rešavanje konkretnih problema.

Ona je navela i da je u osnovi Đinđićeve politike i filozofije humanizam jer je stalno naglašavao brigu za čoveka, a da se njegova filozofija zasnivala na stvaranju aktivističke vlade i na motivaciji aktivizma građana.

Osnovni princip filozofije i praktične politike Zorana Đinđića bila je otvorenost prema novim idejama i alternativama, kao i shvatanje demokratije kao stalnog procesa, a ne kao stanja, kazala je Zagorka Golubović.

Ona je podsetila da se Đinđić odlučno suprotstavljao populizmu koji je danas tako raširen.

Šef Misije OEBS Hans Ola Urstad rekao je da je Đinđić, koga je lično poznavao, bio jedinstven i moderan političar koji je pokušao da vrati ugled Srbiji i obezbedi da ona postane deo međunarodne zajednice.

Profesor Bogoslovskog fakulteta Radovan Bigović rekao je da je Zoran Đinđić bio čovek neverovatne radne energije i blistavog uma i da ga pamti kao čoveka tople i široke duše.

Prema njegovim rečima, Đinđić je imao sposobnost da odredi prioritete, kao i neverovatan smisao za životni i istorijski realizam.

Bigović je naveo da ne vidi Đinđićevog autentičnog nastavljača.

On je podsetio na oprečna mišljenja u društvu povodom odnosa Zorana Đinđića prema veri, ali i naveo zalaganje ubijenog premijera za dovršetak radova na hramu Svetog Save u Beogradu i isticanje neophodnosti verskog dijaloga.

Skup o političkim idejama ubijenog premijera Zorana Đinđića organizovali su DS i Fond "Dr Zoran Đinđić".

Na skupu učestuju, između ostalih, Latinka Perović, Vesna Pešić, Zoran Stojiljković i Čedomir Antić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.