Izvor: B92, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djinđić: Utvrditi datum povratka snaga bezbednosti na Kosovo

Beograd -- Premijer Srbije Zoran Djindjić zatražio je u petak od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da utvrdi datum povratka kontingenta snaga bezbednosti Srbije i Crne Gore na Kosovo. Djindjić je u pismu koje je danas uputio članovima Saveta bezbednosti zatražio da odmah počnu razgovori o uključivanju Srbije i državne zajednice u sve odluke koje se tiču budućeg statusa Kosova. "To se pre svega odnosi na pitanja bezbednosti (vojska i policija, kontrola granice), pravnog i ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poretka, odnosa centralne vlasti u Beogradu i vlasti u Prištini, odnosa Prištine prema srpskoj zajednici na Kosovu, odnosa Beograda prema srpskoj zajednici na Kosovu itd", objasnio je on.

Premijer je upozorio da je "poslednji trenutak da se ozbiljno prejudiciranje krajnjeg rešenja zaustavi, da se vratimo konceptu Rezolucije 1244 i da iznova definišemo put ka njenom autentičnom sprovodjenju". "Neophodno je utvrditi datum vraćanja bezbednosnog kontingenta matične države, predvidjenog Rezolucijom 1244, jer to je gest na kome se u Srbiji i Jugoslaviji meri iskrenost medjunarodne zajednice", poručio je Djindjić. Predsednik srpske vlade je zatražio da se "Srbima na Kosovu prizna status nacionalne zajednice koja svoja prava ostvaruje preko svoje samouprave, uklopljene u pravno-politički poredak Kosova, ali sa efikasnim kolektivnim pravima, a ne samo individualnim". "Znam da će ovi predlozi biti dočekani sa prigovorom da albanska strana neće na njih pristati. Medjutim, pitanje je da li se pri rešavanju teškog problema Kosova sme uvažavati volja samo jedne strane i kakve to posledice po stabilnost regiona može da ima", napisao je premijer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.