Izvor: B92, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đinđić: Potrebna reforma Evropske unije

Salcburg -- Premijer Srbije Zoran Đinđić je u ponedeljak u Salcburgu zatražio od Evropske unije da utvrdi jasnije kriterijume za prijem u članstvo te organizacije. Na drugom Evropskom ekonomskom forumu, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, Đinđić je rekao da Vlada Srbije planira da Jugoslavija 2004. postane kandidat za prijem u EU, a da 2010. ispuni uslove za članstvo. "Nadamo se da će u međuvremenu EU biti reformisana i efikasnija u rešavanju svih regionalnih problema", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Đinđić na radnom stolu pod nazivom "Širenje EU". Prema Đinđićevoj oceni, u procesu proširenja EU značajno je da bude utvrđeno da li je suština organizacije u zajedničkom tržištu, carinama, porezima i drugim ekonomskim odnosima, ili je reč o Uniji koja treba da, istorijski i civilizacijski, sve evropske narode dovede u stanje trajnog mira, bezbednosti i stabilnosti. Đinđić smatra da je "evropska ideja živa, ali da je potrebno još dosta reformi u EU kako bi ona funkcionisala kao zajednica koja može da integriše i sve druge delove Evrope, odnosno i zemlje na obodu kontinenta i na njegovom jugoistoku". On je ocenio da je ideja ujedinjene Evrope od nastanka "suviše birokratizovana" i da bi među zemljama-članicama trebalo da bude više diskusije o tome. "Ta ideja mora biti vizija za 21. vek jer je jedinstvena prilika u istoriji da evropski kontinent bude uspostavljen kao kontinent mira, saradnje i zajedničkih vrednosti. Ta velika ideja ne može da bude usitnjena time što se pita koliko to košta, odnosno koliko bi to stajalo poreske obaveznike u EU", rekao je Đinđić. On je ocenio da će poreske obveznike u Evropi mnogo više koštati ako ona u budućnosti ne bude zona stabilnosti, kao što je bio slučaj u proteklih 10 godina, kada su na njenom tlu vodjeni ratovi i kada je bila suočena s talasima izbeglica. "Investirati u trajnu stabilnost i mir u Evropi je mnogo bolja investicija, nego štedeti da bi taj novac bio davan na izbeglice i krize", rekao je Djindjić, koji je bio i jedini govornik koji je na radnom stolu dobio aplauz publike. Nakon tog tematskog segmenta, Đinđić je jugoslovenskim novinarima izjavio da bi EU trebalo više da se angažuje na rešavanju pitanja Kosova. "Bilo bi dobro da EU rešavanju tog pitanja priđe kao u slučaju potencijalnog kandidata za prijem u EU i pomogne u traženju modela za razrešenje problema na Kosovu i Metohiji kao što se angažovala oko buduće zajednice Srbije i Crne Gore", rekao je on na konferenciji organizovanoj za jugoslovenske novinare.

U radu stola "Širenje EU" učestvovali su predsednik Austrije Tomas Klestil, predsednik Ukrajine Leonid Kučma, slovenački premijer Janez Drnovšek, rumunski premijer Adrijan Nastase i drugi zvaničnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.