Đilas smanjio odštetni zahtev na milion dinara

Izvor: Studio B, 26.Jan.2013, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas smanjio odštetni zahtev na milion dinara

Gradonačelnik Beograda i predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas kaže da je smanjio zahtev za odštetu od dnevnog lista "Kurir" sa 120 milijardi na milion dinara i u otvorenom pismu obavestio predsednicu Udruženja novinara Srbije Ljiljanu Smajlović.

Đilas je u pismu naveo da je, iako nije siguran da će nakon njene javne osude i osude potpredsednika vlade Aleksandra Vučića ijedan sudija u zemlji smeti da presudi u njegovu korist, odštetni zahtev smanjio na 1.000.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dinara.

"To je standardna visina odštetnog zahteva u srpskoj praksi kada se tuži neki medij. Apsurdnim odštetnim zahtevom u vrednosti od 120 milijardi dinara, odnosno za iznos za koji sam optužen da lično posedujem, želeo sam da skrenem pažnju na besmislenost tvrdnje izrečene u tekstu i na hajku koja se protiv mene u jednim novinama vodi već mesecima", dodao je lider demorkata.

On je predsednicu UNS zamolio da ga, ukoliko "smatra da je odštetni zahtev i dalje visok, obavesti kolika je, prema njenom mišljenju, primerena cena za vređanje Đilasa i ugrožavanje njegove bezbednosti i bezbednosti njegove porodice".

"Spreman sam da o tom iznosu razmislim, ukoliko će on obezbediti i meni kao građaninu pravo da se žalim sudu i sudiji kome je predmet dodeljen da donese presudu bez pritiska i straha za svoje radno mesto", napisao je Đilas u pismu Smajlovićevoj.

Predsednik DS takođe podseća predsednicu UNS da je u toku razrešenje predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, "nakon pretnji da će, ukoliko ne podnese ostavku, biti "satanizovana" od tabloida, pretnji koje je javno izneo Vladimir Cvijan, još predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i visoki funkcioner Srpske napredne stranke".

Đilas je 21. januara tužio "Kurir" na sve iznose za koje je taj list njega optužio i naveo da je odštetni iznos besmislen, kao i pisanja "Kurira" o njemu. Smajloviceva je tri dana kasnjije, kako su preneli mediji, navela da je Đilasova "finansijski ekstravagantna" tužba, pre svega, propagandni, melodramatski manevar kojim šalje političku poruku članovima vlade i javnosti.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.