Đilas ostaje gradonačelnik

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas ostaje gradonačelnik

Beograd -- Dragan Đilas ostaje gradonačelnik Beograda jer većina poslanika gradske Skupštine nije podržala inicijativu Srpske radikalne stranke da se smeni sa tog mesta.

Predstavnici vladajuće koalicije ocenili su inicijativu radikala kao deo predizborne kampanje u opštinama Zemun i Voždovac dok radikali najavljuju da će nastaviti da na druge načine traže smenu Dragana Đilasa. Vladajuća većina u Beogradu sa 55 glasova podrške gradonačelniku Đilasu pokazala je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je stabilna.

Glasovi 42 odbornika koji su podržali inicijativu radikala za smenu Đilasa nisu bili dovoljni.

"Završena je ova predizborna predstava koja je trebalo da posluži za kampanju u Zemunu i Voždovcu. Naravno da je bilo jasno da postoji velika većina u gradskom parlamentu koja podržava politiku koju ja predstavljam u ovih devet meseci”, rekao je Đilas po završetku glasanja,

"Ukoliko od mene očekujete da odgovaram na besmislene optužbe koje su ovi ljudi izneli o korupciji, ja to zaista ne mogu”, poručio je on.

Srpska radikalna stranka, koja je podnela zahtev za smenu, ipak najavljuje dalje akcije.

"Mi ćemo sada u segmentima objavljivatiu delove ovoga zahteva za smenu Dragana Đilasa i onda u velikom broju deliti građanima Beograda”, najavio je šef odbornika radikala Nemanja Šarović.

"Od toga što je Infostan naplaćivao račune koji su zastareli, preko toga što se gospodin Đilas stavio u službu najvećih tajkuna i izvršio velike zloupotrebe po pitanju zemljišta na lokaciji Luka Beograd”, kazao je on.

Među razloge za smenu Đilasa, radikali su, pored Luke i Infostana, uvrstili i gužve u saobraćaju, odsustvo javnosti rada gradonačelnika, zloupotrebu javnih preduzeća, izbegavanje sučeljavanja sa opozicijom.

"Da ne znamo da je u pitanju deo predizborne kampanje, pomislili bismo da je opsesija SRS-a Draganom Đilasom, odnosno gospodina Šarovića Draganom Đilasom, ali ja smatram da je ovo isključivo deo predizborne kampanje”, ocenio je šef odborničke grupe LDP-a Dejan Ranđić.

"Mi smo u izbornoj kampanji, ali mnogo više zloupotreba izborne kampanje dolazi od stranaka na vlasti nego od opozicionih stranaka”, naveo je šef odbornika DSS-a Andreja Mladenović.

U troiposatnoj raspravi došlo se i do nekadašnjih članova radikala, a sada visokih funkcionera Srpske napredne stranke pa je tako jednog od njih Nemanja Šarović prozvao "srpskim baronom Minhauzenom”

"Svi veoma dobro znaju ko je srpski baron Minhauzen, a ako ne znate, ja ću vas uputiti da pročitate knjige dr Vojislava Šešelja - u njima sve piše”, kazao je Šarović aludirajući na zamenika predsednika naprenjaka i nekadašnjeg kandidata radikala za gradonačelnika Beograda, Aleksandra Vučića.

"Kao što znate, mi te izbore imamo zato što se SRS podelila u dve grupe. Pa odjednom oni koje su najviše hvalili, koji su bili njihovi kandidati za gradonačelnika, koji su bili bogovi koji hodaju sada su najveći neprijatelji - sada su neki baroni minhauzeni ili kako se to zove. Pa na šta to liči? Ako SRS dobije više glasova od nas na izborima, da se ja povučem iz politike i sa ovog mesta”, rekao je Đilas.

Posle neuspeha ove inicijative radikala, do novog zahteva za smenu mora proći najmanje pola godine pa će gradonačelnik Đilas narednih šest meseci moći da se posveti gradskim problemima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.