Đilas: Situacija u državi loša

Izvor: B92, 08.Dec.2012, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Situacija u državi loša

Paraćin -- Predsednik DS Dragan Đilas kaže da je situacija u državi loša i da vlada nije postigla mnogo čime može da se pohvali. Za njegovog zamenika izabran Bojan Pajtić.

Na početku sednice Glavnog odbora DS, koja se održava u Paraćinu, Đilas je rekao da se situacija u Srbiji nije promenila u poslednjih 14 dana - koliko je prošlo od izborne skupštine DS i izbora novog rukovodstva - i da je situacija loša, a "po nekim pitanjima još lošija". Ubrzo je usledio odgovor Đilasu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Glavni odbor opozicione Demokratske stranke sastao se danas u Paraćinu i na prvoj sednici otkad je pre dve nedelje vođstvo u stranci preuzeo Dragan Đilas, za njegovog zamenika jednoglasno je izabran Bojan Pajtić.

Pajtića je za pociziju zamenika predsednika predložilo Predsedništvo DS, a na današnjoj sednici GO je, takođe jednoglasno, za generalnog sekretara DS izabran Balša Božović, a za sekretara strankeTamara Tripić.

Dušan Elezović je izabran za predsednika Izvršnog odbora, a - kako je saopšteno iz DS - u sastav GO kooptirani su članovi: Mileta Čović iz Kruševca, Danijela Miletić-Miladinović iz Kraljeva, Borislav Milovanović iz Knića, Ljubica Bogosavljević iz Arilja, Nikola Dmitrašinović, Ljiljana Kožović i Predrag Divac iz Beograda, Živoslav Lazić iz Velikog Gradišta i Slobodan Gojković iz Prijepolja.

U delu sednice koji je bio otvoren za javnost i trajao je rekordno kratko, Đilas se obraćao članovima Glavnog odbora manje od 15 minuta, najavivši da će do 15. februara biti završeno konstituisanje svih organa stranke i pripremljen novi program DS-a.

"Srbija je zemlja sa dva odsto manje zaposlenih nego pre šest meseci, inflacija je prešla 10 odsto, sve se manje plata isplaćuje, a Srbija je zemlja u kojoj vlast i dalje nije spremna da kaže istinu šta i sa kim priča o Kosovu i Metohiji", rekao je Đilas.

On je dodao da predsednik Srbije Tomislav NIkolić i pored obećanja u kampanji da će građanima saopštiti istinu o Kosovu i plan za rešavanje tog problema to još uvek nije učinio, kao što nije realizovao ni planove o kanalu do Egejskog mora i neka druga obećanja.

Đilas je kazao da je Nikolić imao dovoljno vremena da se pored "proizvodnje određenih napitaka pozabavi i pomilovanjima ljudi sa one strane zakona koji ne zaslužuju da se nađu na slobodi". Kako je rekao, tako su zatvorske kazne smanjene za dva člana "temerinske grupe" koji su svoju žrtvu bukvalno nabili na kolac, ali i za osobu koja je policajcu gurala baklju u usta.

"Postajemo društvo u kome bezbednost nije na nivou od pre šest meseci", kazao je Đilas.

On je vladajuću većinu kritikovao i zbog neprihvatanja amandmana na budžet za 2013. godinu koji je trebalo da trudnicama obezbedi punu platu za vreme održavanja trudnoće navodeći da je to realni pokazatelj odnosa aktuelne vlade prema građanima.

Dragan Đilas je najavio da će Demokratska stranka "u kratkom roku" pripremiti predlog zakona o izboru lokalnih organa vlasti, po kojem bi gradonačelnici i predsednici opština bili birani direktno, a odbornici većinski.

Đilas je ukazao da pritisak na prekomponovanje vlasti u Beogradu nije toliko veliki kao što je "snažan u malim, lokalnim sredinama".

"Nedavno sam bio u Ćićevcu. DS tamo ima 12 od 25 odbornikau lokalnom parlamentu i tamo neki sada traže način da se vlast prekomponuje. Međutim, još nisu pronađeni muzički talenti koji će tu novu kompoziciju napraviti", rekao je Đilas.

Predsednik DS Dragan Đilas rekao je da je došlo do promena u poslaničkom klubu demokrata pa će umesto Mirka Cvetkovića, koji je podneo ostavku, poslanički mandat dobiti Srđan Milivojević iz Kruševca, koji je prvi sa izborne liste DS koji nije ušao u parlament prilikom konstituisanja.

U poslaničke klupe sešće i Aleksandar Senić iz Rače, kao i Biljana Hasanović Korać iz Vršca koji su zamenili Olivera Dulića i Snežanu Malović - koji su takođe podneli ostavke posle poziva novog predsednika DS da ministri iz prethodne vlade to učine.

On je dodao da je "prosto ne može da poveruje" da bilo ko misli da onaj ko ima 12 od ukupno 25 odbornika ne treba da bude u vlasti.

Obraćajući se Glavnom odboru na delu sednice koji je bio otvoren za javnost, Đilas je poručio da bi ta stranka u naredna dva meseca trebalo najviše da se bavi pronalaženjem konkretnog rešenja za izlazak iz teške ekonomske krize, zato što će se - kako kaže - u Srbiji "živeti sve lošije, plate će biti sve manje, a cene će rasti".

Đilas je najavio da će do 15. februara biti završeno konstituisanje svih organa stranke i pripremljen novi program DS-a.

"U narednom periodu, do 15. februara, završićemo izradu programa, konstituisanje svih organa stranke, a predsednika Političkog saveta Dragoljuba Mićunovića zamolićemo da obezbedi i ostvari komunikaciju sa onima koj isu inteletualna elita zemlje", rekao je Đilas.

On je naveo da će stranka koju vodi kao i do sada imati protivnike u krupnom kapitalu, ali da se stav DS-a o njima neće menjati.

"Oni koji su predstavnici krupnog kapitala, a žele da rade sa državom moraće da rade po pravilima i da profit ne prave na račun države", naglasio je Đilas.

On je ponovio da je u pojedinim oblastima potrebno da se osnivaju državna preduzeća i naveo da očekuje protivljenje pojedinih liberalnih ekonomista.

Kao primer da državna preduzeća mogu dobro da posluju, on je naveo rad PKB-a. Đilas je članovima GO DS poručio da prenesu lokalnim organima vlasti da za izbor predstavnika okruga u predsedništvo stranke treba da predlažu ljude koji neće samo glasati za ono što je predložilo rukovodstvo stranke već koji će davati svoje predloge i boriti se za svoje sredine.

"U protivnom, neka šalju SMS", dodao je.

Đilas je na kraju izlaganja zaključio da je u prethodnih 15 dana - od iborne skupštine DS na kojoj je iyabran ya predsednika - vidljivo veće zalaganje i aktivniji rad poslanika DS, jer prethodno postignut dogovor unutar stranke daje rezultate.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đilas: U Srbiji loše, vlada nema čime da se pohvali

Izvor: Politika, 08.Dec.2012

PARAĆIN – Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas kritikovao je rad Vlade Srbije, ocenjujući da je situacija u državi loša i da vlada nije postigla puno rezultata kojima može da se pohvali...Na početku sednice Glavnog odbora DS, koja se održava u Paraćinu, Đilas je rekao da se situacija...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.