Đilas: DSS da podrži Tadića

Izvor: B92, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: DSS da podrži Tadića

Beograd -- Ministar Dragan Đilas kaže da ako Boris Tadić ne bude predsednik države, ni Vojislav Koštunica neće biti premijer.

Boris Tadić bi trebalo da dobije podršku koalicionog partnera Demokratske stranke Srbije na predsedničkim izborima ili Vojislav Koštunica više neće biti premijer, poručila je Demokratska stranka.

Iz DSS-a odgovaraju da oni imaju nekoliko svojih kandidata koji bi mogli da učestvuju i pobede na predsedničkim izborima. Dve stranke, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partneri u Vladi, nisu saglasne ni kada je reč o rokovima za raspisivanje izbora.

Takozvani VI princip obeležio je maratonske pregovore o novoj vladi i prethodio dogovoru DS-a, DSS-a i G17 plus da formiraju skupštinsku većinu. Šesti princip je sada povod DS-u da podseti DSS na dato obećanje i da DSS podrži Tadića na predsedničkim izborima. To podsećanje je izneo ministar bez portfelja, zadužen za Nacionalni investicioni plan, Dragan Đilas.

"Ja ću vas podsetiti samo na jednu stvar. Predsednik Vlade postao je predsednik Vlade na osnovu principa s kojim je DSS izašao u pregovorima, nije hteo da odstupi od toga, a to je - ako je Boris Tadić iz DS-a predsednik države, onda je Vojislav Koštunica predsednik Vlade. Ja očekujem da mi te izbore imamo, da ih imamo što pre i da na tim izborima DSS bude veliki podržavalac ideje i podrške Tadiću. Ali, hajde hipotetički samo, ako Tadić ne bi pobedio za predsednika države, to bi značilo da ni Koštunica više nije predsednik Vlade i mislim da je interes DSS-a da se ta stvar što pre raščisti", kaže on.

Predsednik Saveta DSS-a Rade Obradović kaže, pak, da je taj dogovor bio dogovor o formiranju Vlade. "Ti izbori još nisu raspisani, kampanja ni na koji način nije ni otvorena, prema tome, davati podršku bilo kom kandidatu u tim uslovima otvara mnoga pitanja, na primer zašto ne razgovaramo o predlogu kandidata za gradonačelnika Beograda ili nekog drugog grada, ili o nekim drugim izborima", kaže Obradović.

Dilemu za davanje podrške Tadiću nema G17 plus, kaže potpredsednica stranke Suzana Grubješić. "Upravo ste čuli šta kaže DSS, ja mogu samo da ponovim da stranka G17 plus pruža bezrezervnu podršku Tadiću na predstojećim izborima za predsednika Srbije", kaže ona.

Dok DS smatra da bi predsednički izbori trebalo što pre da budu održani, DSS naglašava da izborima mora da prethodi donošenje niza zakona. Obradović ne isključuje mogućnost da njegova stranka na njima ima i svog kandidata.

"Mi u stranci imamo nekoliko kandidata koji mogu da izađu na tu utakmicu i za koje verujemo da mogu da pobede. Prema tome, kao i svaki put do sada, kada izbori za predsednika budu raspisani, Glavni odbor DSS-a će, pre svega, doneti odluku da li će na tim izborima učestvovati, a onda i da li će imati svog kandidata i ko će taj kandidat biti", kaže on.

Očekuje se da će u predsedničkoj trci za mesto na Andrićevom vencu Srpsku radikalnu stranku ponovo predstavljati Tomislav Nikolić, a ni Velimir Ilić iz Nove Srbije nije isključio svoje učešće.

Nesaglasje i u vezi sa ulaskom u NATO

Đilas smatra i da u Vladi postoje razmimoilaženja o ulasku Srbije u NATO. Prema njegovim rečima, konačnu odluku o tome doneće građani Srbije, neposredno na referendumu, kada za to bude došlo vreme.

"Mislim da je priča DSS-a o rezoluciji u parlamentu, o tome da nećemo u NATO, besmislena zato što nama niko ne nudi da uđemo u NATO u ovom trenutku. To je kao kad bih ja rekao da neću da igram za Čelzi. Pa, nije me zvao ni Murinjo ni Abramović da igram za Čelzi, pa je nebitno šta ja tu hoću. Mislim da bi bilo dobro da se uzdržimo od velikih reči, komentara, napada, kritika i da se trudimo da dođemo do rešenja koji će našim ljudima na Kosovu pomoći da žive bolje", kaže Đilas.

Đilas je ocenio i da je priča o odlaganju izbora zbog Kosova besmislena jer niko danas u Srbiji ne može da kaže da će pregovori o Kosovu biti završeni 10. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.