Đilas: Beograd menja Srbiju

Izvor: B92, 21.Dec.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: "Beograd menja Srbiju"

Beograd -- Dragan Đilas je izjavio da će se kandidovati za još jedan mandat za gradonačelnika Beograda, ali i da nije siguran da zna dovoljno da bi bio dobar premijer.

"Ako mi Beograđani daju poverenje, hoću još jedan mandat da radim na mestu gradonačelnika, a za treći se neću kandidovati. Nisam siguran da sa ovim iskustvom u Beogradu i svim što sam ranije radio u životu znam dovoljno da budem dobar premijer", rekao je Đilas u intervjuu "Novom magazinu".

Đilas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je naglasio i da ne postoji mogućnost da mu Demokratska stranka, u kojoj je zamenik predsednika stranke, kaže da bude nešto što neće.

"Najbolji posao za Demokratsku stranku radim kad Beograd dobro funkcioniše i ne postoji mogućnost da stranka kaže da budem nešto što ja neću. Nije dobro da se od Dragana Đilasa pravi supermen", naglasio je gradonačelnik.

On je ukazao i da bi bilo veoma loše kada bi lider naprednjaka Tomislav Nikolić, sa onim što je radio u životu, bio premijer.

"Pre politike, poslednji posao mu je bio u pogrebnom zavodu u Kragujevcu, onda se 20 godina bavio politikom u skupštini. Budimo realni, iza njega nije ostalo ništa osim njegove lične koristi, ništa nije napravio, ništa nije uradio i on je danas kandidat za premijera. Su čim, što bi rekli Srbi", rekao je Đilas.

On smatra da danas o Beogradu zna mnogo više nego pre četiri godine i da, kada Beograd ide napred, cela Srbija ide za njim. Đilas je najavio je da će u narednom mandatu biti usredsređen na ekonomiju.

Đilas se osvrnuo i na odnose sa ambasadorima, rekavši da ne ide na prijeme koje oni priređuju i odbija sastanke kada traže da sa njim razgovaraju o politici.

"Ako imaju problem sa curenjem vode u ambasadi ili parkiranjem, mogu da im pomognem, a nekima od njih sam rekao da se ne ponašaju kao trgovački putnici svojih zemalja", rekao je Đilas.

Gradonačelnik je odbacio optužbe da on vlada medijima, rekavši da Srbija ima mnogo slobodnih medija i pogrešan Zakon o informisanju koji propisuje da mediji mogu da budu drakonski kažnjeni. "Jednom sam zamerio nekim svojim prijateljima koji su glavni urednici što ćute, a ne izađu i kažu da li ih kontroliše Dragan Đilas. Meni bi smetalo i ne bih ćutao da sam glavni urednik nekog medija. Ako je to tačno, ne treba ja da demantujem, nego glavni urednici", zaključio je Đilas.

On je dodao da svi oni pričaju o transparentnosti javnih nabavki, a onda od njega traže da ta pravila ne važe za firme iz njihovih zemalja i podržavaju neke u Srbiji koji rade suprotno od onoga za šta se te zemlje javno zalažu.

"Kad sve to saberem, počnem da sumnjam u njihovu dobru nameru prema Srbiji", rekao je Đilas.

U vezi sa tim, on je naveo da najveća opoziciona stranka nije podržala hapšenje Ratka Mladića, ne kaže šta misli o barikadama na severu Kosova, a za Zvonka Veselinovića kaže da je veliki patriota.

"Taj isti Veselinović za veliki novac izdaje svoje objekte Telekomu Kosova da ima mreže u srpskim opštinama i još čuva te objekte, a sa svojim ljudima puca na nemačke vojnike Kfora. I sada je to partija čiji lideri posećuju Vašington i zovu ih na prijeme po ambasadama. Pa kakva je to poruka Srbiji, kome je to poruka?", upitao je Đilas.

Đilas je govorio i o tome da informacije sa zatvorenog dela sednice Glavnog odbora DS "cure" u javnost.

"Ako se niko u vladi, osim Bože Đelića, ne oseća odgovornim, verujem da je to problem svih nas u DS o kojem treba da pričamo, a ne dilema da li je pametno smeniti ili ne jednog ili dva ministra pred izbore. U skladu s tom pričom o našoj odgovornosti na Glavnom odboru založio sam se za princip da svako prvo ima svoje ime i prezime, a tek onda člansku kartu ove ili one stranke", rekao je Đilas.

On je dodao da od građana Beograda traži da na narednim izborima glasaju za ljude koji su sa njim radili četiri godine, a ne za stranke, jer, kako je naglasio, Beograd nema veze s politikom, dok na republičkom nivou od svoje stranke traži da kandiduje sposobne ljude sa imenom i prezimenom, a ne za stranačku listu.

Govoreći o onome što se sa sednice najviše spominjalo u javnosti, Đilas je rekao da je to bilo u vezi sa njegovom opservacijom na račun Đelića, koji je dao ostavku jer nije ispunio obećanje iako je sve učinio, uz napore Kancelarije za pridruživanje, da Srbija dobije status kandidata.

"A kandidaturu nismo dobili zbog problema na severu Kosova i Metohije. Rekao sam da je to što nam je uradila Nemačka duboko nepravedno, jer je Srbija po svemu zaslužila status kandidata, ali smatram da je naš posao da vidimo da li smo mogli da uradimo nešto drugačije kako bismo izbegli ovo što nam se desilo", rekao je on.

Prema njegovom uverenju, kad je Kosovo u pitanju, ide se u dve krajnosti, jedna je da ne treba uopšte razgovarati sa Albancima, a druga da im se odmah sve da.

"Sever Kosova nikakvim planom ne može da dobije manje nego što sada ima, a to je da je de fakto Srbija", naglasio je Đilas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas: Gradonačelnik da, premijer ne

Izvor: Politika, 21.Dec.2011

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će se kandidovati za još jedan mandat za prvog čoveka srpske prestonice, ali i da nije siguran da zna dovoljno da bi bio dobar premijer...„Ako mi Beograđani daju poverenje, hoću još jedan mandat da radim na mestu gradonačelnika,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.