Izvor: B92, 07.Jan.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić u Prizrenu

Prizren -- Ministar za evropske integracije Božidar Đelić izjavio da će Srbija podržati obnovu bogoslovije u Prizrenu da bi u njemu ponovo zaživelo pravoslavlje i srpstvo.

Bogoslovija je iz Prizrena izmeštena dolaskom međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo 1999. godine.

Đelić je danas prisustvovao božićnoj liturgiji u delimično obnovljenom pravoslavnom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu.

On je kao veoma bitno ocenio to što Srbija radi na osnovama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za povratak raseljenih Srba na Kosovo. Prema njegovim rečima, povratak se može obezbediti diplomatskom akcijom, s jedne strane, i konkretnim potezima na terenu, s druge.

Srpski ministar je rekao da dijalog Beograda i Prištine očekuje uz podršku EU i da on treba da počne od lakših tema, odnosno od pitanja koje muče sve one koji žive na Kosovu, pa do pitanja o statusu.

On je rekao da će Srbija nastaviti da vodi miroljubivu politiku koja će "u svakom trenutku braniti nacionalni interes Srbije i interes svih onih koji žive na Kosovu".

"Politika Srbije prema Kosovu nije se promenila i neće se menjati. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Srbija istovremeno veoma dobro zna da se mora naći rešenje za pitanje Kosova kako bi usla u Evropsku unuju", kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

"Isto je tačno i za Prištinu. Priština nikako ne može ići ka EU a da ne nađe kompromis sa Srbijom. U tom smislu, želim da poručim da evropska budućnost Srbije ni na koji način nije suprostavljena našoj pravičnoj borbi za Kosovo", rekao je Đelić.

On je rekao da postoji potreba da se nađe istorijski kompromis između Srba i kosovskih Albanaca i da je "zdrav, evropski kompromis nešto što je potrebno za ceo Balkan".

Đelić je rekao da veruje da će Srbija imati podršku svih svetskih činilaca, jer je politika koju vodi poslednjih godina omogućila da cela Evropa stane iz dijaloga Beograda i Prištine.

"Dijalog, kao što vidimo, više postavlja pitanja Prištini nego Beogradu. Uspostavlja uslove, kada jedan izveštaj poput izvestaja

Dika Martija postaje moguć i to na način da se veoma ozbiljno razmatra u svim centrima moći u svetu. To je politika koja će dati

rezultate i mi ćemo s takvom politikom nastaviti", rekao je Đelić u Prizrenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.