Đelić traži podršku mladih

Izvor: B92, 24.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić traži podršku mladih

Božidar Đelić razgovara telefonom sa građanima (FoNet)

Beograd, Šabac -- Funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je da će mladi Srbije 11. maja imati presudnu ulogu u odlučivanju da li će Srbija ići ka EU ili neizvesnoj budućnosti.

Đelić je u telefonskom razgovoru sa građanima koji je organizovan u okviru predizborne kampanje, kazao da oni koji misle da Evropa ima alternativu treba da kažu šta je bolje i šta oni nude, ali je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se varaju ako misle da je ta alternativa Rusija.

On je istakao da je i Rusiji u interesu da imaju dobrog prijatelja u EU i da taj prijatelj u EU može biti Srbija.

Đelić je naveo da su mere koje će ta lista preduzeti kako bi popravila položaj mladih, odobravanje kredita sa kamatom od jedan odsto tokom pet godina za one koji žele da započnu neki posao kao i obezbeđivanje 500 evropskih stipendija.

Prema njegovim rečima, jedini uslov biće da se, kada studenti dobiju stipendije i odu u Evropu, nakon školovanja i vrate u Srbiju.

On je kazao da je jedna od mera i uvođenje obavezne prakse za srednjoškolce i studente koja će im pomoći da kada završe školovanje lakše nađu posao.

Đelić je istakao da je "tužno" što većina mladih ljudi nikada nije išla u inostranstvo i naveo da će učiniti sve da se to promeni i da je prvi korak ka tome ukidanje viza.

On je izrazio očekivanje da će do leta biti postignuto da vize budu besplatne, a da do kraja godine budu ukinute.

Đelić je naveo da je danas važan trenutak u tom pogledu jer se u Briselu održava sastanak na kome treba da se donese odluka o akcionom planu sa uslovima koje Srbija treba da ispuni za belu šengensku listu.

Đelić je rekao je lista uslova koje bi Srbija trebala da ispuni odugačka, ali da je veći deo tog posla već urađen. Cela priča oko viza nema nikakvih političkih pirimesa, nema tu ni kosova ni Haga, to je ono sto svaka normalna zemlja morala da uradi, rekao je Đelić.

Šutanovac: Greške neće biti ponovljene

Potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac je, gostujući u Kažiprstu, rekao da se greške počinjene u radu prethodne vlade neće ponoviti, ali i da je saradnja s Demokratskom strankom Srbije nakon izbora malo verovatna.

"Demokratska stranka, nakon ovih izbora, odnosno Lista za evropsku Srbiju, uz sve svoje partnere neće odustati od svoje politike i to je za mene najbitnije stvar i predsednik Tadić je rekao da Vojislav Koštunica ne može u našoj vladi biti premijer. Tu je stavljena tačka. S druge strane, mi imamo prioritete koje smo izneli u toku ove kampanje i mislim da niko neće imati pravo da ih zaustavi niti će moći da ih zaustavi ukoliko bude želeo da bude sa nama u vladi", rekao je Šutanovac.

Tadić: Politika posvećena mladima

I nosilac liste "Za evropsku Srbiju" Boris Tadić izjavio je sinoć da samo politika posvećena mladima i životu garantuje Srbiji budućnost.

"Nijedna politika koja pre svega vodi računa o precima, a ne o mladima, nema funkciju. Ja svoje pretke poštujem, nosim ih u sebi, ali samo politika posvećena mladima je politika posvećena životu", rekao je Tadić na predizbornom mitingu u Šapcu.

Prema njegovim rečima, Srbija neće biti jedina zemlja u Evropi koja će podizati zidove oko sebe i umesto budućnosti graditi prošlost.

On je poručio da će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU zbog svoje budućnosti i svoje mladosti.

"11. maj je dan kada konačno možemo da dovršimo 5. oktobar 2000. godine. Tada možemo da učinimo put Srbije ka Evropi nepovratnim i stvorimo uslove da bolje branimo Kosovo i Metohiju", istakao je Tadić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Djelić-Rusija nije naredila ratifikaciju sporazuma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2008

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Djelić i funkcioner Demokratske stranke izjavio je danas da Rusija nije naredila da se energetski sporazum ratifikuje prije izbora te da će na dana&scaron;njoj sjednici vlade "neki poku&scaron;ati da izvedu eg ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.