Izvor: B92, 28.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djelic postigao dogovor sa prosvetarima

Beograd -- Unija sindikata prosvenih radnika Srbije prekinula je u sredu pripreme za generalni strajk, nakon dogovora sa Vladom Srbije o povecanju koeficijenata zaposlenih u prosveti za oktobar i novembar, ali je naglasila da to smatra privremenim resenjem.

Predsednik ovog sindikata Bojan Ristic izjavio je za Radio B92 da je dogovorom sa Vladom status prosvetnih radnika u Srbiji konacno doveden do nivoa ostalih prioritetnih korisnika budzeta: "Otvara se mogucnost da udjemo medju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prva tri korisnika budzeta i da na taj nacin dobijemo jedno od prva tri prioritetna mesta sto ne znaci da je kraj, vec cemo od petnaestog oktobra poceti dalje razgovore za sledecu budzetsku godinu, a takodje o podizanju osnovne cene rada, kao i o uskladjivanju osnovne cene rada na nivou svih korisnika budzeta. Ovako potpisan dogovor i jeste razlog zbog kojeg odustajemo od najavljenog strajka i smatram da u ovom trenutku jedan profesor ce u datom trenutku ipak doci do neke plate koja ce se rangirati kao i plata lekara opste prakse", rekao je Ristic.

Republicki ministar finansija Bozidar Djelic rekao je za drzavnu televiziju da su dogovorom najvise korigovane plate profesora i nastavnika cime je doslo do minimalnog raslojavanja u sistemu prosvete.Djelic je izrazio zadovljstvo sto su obe strane napravile ustupak tokom pregovora, istakavsi da ni probijanja budzeta nece biti: "Nadjen je prostor na razdelu prosvete. Mi nemamo novca da povecamo ucesce bilo kog u ovom momentu, nasi prihodi idu sporije od onoga sto je predvidjeno, zato sto je - to je dobra vest za sve - inflacija sporija nego sto je projektovana. Videli ste da smo imali veoma dobru vest, to je da je inflacija u avgustu bila samo 0,4 odsto, a to znaci da na ovom sadasnjem trendu, bicemo na godisnjem nivou od 13-15 odsto, a bilo je projektovano 20 odsto. Uprkos manjem rastu cene troskova zivota, mi u Vladi Srbije cvrsto stojima iza tog protokola da se podignu plate jos dva puta za prosvetu, kao sto je projektovano u januaru, ali dodatno smo, zbog toga sto je Ministarstvo prosvete naslo prostora u njihovom razdelu, a ne zato sto je neko bio zakinut da nadjemo ta dodatna sredstva od nekih 300 miliona dinara u novembru i decembru, tako da ce plata nastavnika, koja je, recimo 9.400 dinara, biti nekih 13.000 dinara pri kraju godine", kazao je Djelic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.