Đelić i Jovanović pred sudom

Izvor: B92, 01.Nov.2011, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić i Jovanović pred sudom

Beograd -- Potpredsednik vlade i lider LDP treba da odu u Prekršajni sud zbog sumnje da su prekršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Božidar Đelić i Čedomir Jovanović bi trebalo krajem novembra ili početkom decembra da se pojave u Prekršajnom sudu kako bi dali izjave u postupcima koji se protiv njih vode pod sumnjom da su prekršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže da su po zahtevu Agencije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toku postupci protiv Đelića, Jovanovića, kao i šefa poslanika SRS u Narodnoj skupštini Dragana Todorovića, jer ovom nezavisnom regulatornom telu nisu dostavili dokaze o prenosu upravljačkih prava u firmama u kojima imaju vlasnički udeo. Marinovićnavodi da je Prekršajni sud uputio poziv Đeliću i Jovanoviću da se pojave pred sudom i daju izjave, dok je u slučaju Todorovića upućen dopis Agenciji za privredne registre, "kako bi se razjasnili neki podaci".

Podsetimo da je Agencija za borbu protiv korupcije još u januaru 2011. saopštila javnosti da je protiv Đelića, Jovanovića i Todorovića uputila zahtev Prekršajnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka.

Vicepremijer Božidar Đelić, prema navodima Agencije, nije u roku od 30 dana od imenovanja na mesto državnog funkcionera preneo upravljačka prava u preduzeću "House of Europe Invest B.V." , koje je u potpunosti u njegovom vlasništvu, odnosno da, ukoliko ih je preneo, o tome nije izvestio Agenciju u roku od pet dana od dana prenošenja.

Kazna 150.000 dinara

Ukoliko Prekršajni sud donese odluku kojom utvrđuje postojanje prekršaja, Zakonom propisana sankcija je novčana kazna u iznosu od 50 do 150 hiljada dinara. Inače, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, ovo nije prvi put da su Božidar Đelići Čedomir Jovanovićpozvani na izjašnjavanje u ovom slučaju.

Agencija je saopštila i da je, proveravajući tačnost podataka iz Izveštaja o imovini i prihodima, utvrdila da lider LDP Čedomir Jovanovićnije dostavio dokaz o prenosu upravljačkih prava u privrednom društvu „Radna grupa d.o.o.", da je kao vlasnik 50 odsto udela u ovom preduzeću nastavio da potpisuje odluke koje se odnose na upravljanje i da nakon sticanja 100 odsto vlasničkog udela (18. maja 2010) nije preneo upravljačka prava ni nad novostečenih 50 odsto.

Jovanoviću je 25. oktobra 2010. upućen dopis da dostavi dokaze o prenosu upravljačkih prava i Agenciji su 29. decembra 2010, preko punomoćnika, dostavljeni podaci o licu na koje su preneta ta prava, ali bez dokaza . Naknadnom proverom je utvrđeno da je Jovanovićnastavio da upravlja "Radnom grupom".

Proveravajući tačnost podataka iz izveštaja o imovini i prihodima Dragana Todorovića, Agencija je utvrdila da ovaj funkcioner nije preneo upravljačka prava u preduzeću "Todorovićtransport d.o.o.", koje je u potpunosti u njegovom vlasništvu. Todoroviću je upućen dopis 9. novembra 2010. da dostavi dokaze o prenosu upravljačkih prava, na koji Agencija nije dobila odgovor.

Sva trojica funkcionera su ranijim izjavama za naš list kategorično negirala navode Agencije za borbu protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.