Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić i Hibner potpisali sporazum o regionalnom razvoju

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i evropski komesar za regionalnu politiku Danuta Hibner potpisali su danas u Kragujevcu Zajedničku izjavu o saradnji u oblasti regionalnog razvoja.



"Potpisivanjem sporazuma o saradnji Evropska komisija se obavezala da nastavi da pomaže Srbiji u njenom razvoju i prekograničkoj saradnji", izjavila je Danuta Hibner posle potpisivanja izjave.

Dodajući da brzina Srbije na putu u Evropu zavisi od nje same, Danuta Hibner >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je kazala da ne treba ponavljati greške iz prošlosti i kazala da Evropska komisija želi da prati Srbiju na putu u Evropu.

"Od 1998. godine Evropska unija je investirala dve milijarde erva za razvojne projekte u Srbiji", kazala je Danuta Hibner i dodala da se današnjim sporazumom pruža podrška ravnomeromernom regionalnom razvoju i decentralizaciji.

Đelić je naglasio da se potpsivanjem ove "važne note" otvara novo poglavlje u odnosima Srbije sa Evropskom komisijom i započinje saradnja sa najjačim saveznikom za ravnomeran regionlni razvoj. Prema njegovim rečima, u odnosima Srbije sa EU pitanje ravnomerenog regionalnog razvoja tek će se otvoriti i ojačati.

"U ovom statusu Srbija još nema pristup najvažnijim delovima evropskog budžeta", kazao je Đelić.

Đelić je dodao da će se, kada krajem godine dobije status kandidata, Srbija kvalifikovati za pristup fondovima za poljoprivredu i edukaciju.

"To je najvažnije za Kragujevac, za Šumadiju i za Srbiju", rekao je Đelić koji je podsetio da Srbija sada iz evropskog budžeta koristi 200 miliona evra, a da je cilj udvostručenje te podrške.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je zadovoljan što je ovako važan sporazum sa Evropskom koisijom potpisan u Kragujevcu koji se uvek zalagao za proces decentralizacije i ravnomeran regionalni razvoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.