Đelić: Za sedam godina u EU

Izvor: B92, 21.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Za sedam godina u EU

Đelić (Tanjug)

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da će Srbija 15. decembra 2008. dobiti status kandidatkinje za EU.

On očekuje da će Srbija za šest do sedam godina postati i njena članica. "Primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je naša viza za sledeći korak, a to je dobijanje statusa kandidata 15. decembra 2008. godine", rekao je Đelić na obeležavanju 15 godina Evropskog pokreta u Srbiji.

Svečanom akademijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kolarčevoj zadužbini, Evropski pokret u Srbiji proslavio 15 godina postojanja.

Članovi te ugledne nevladine organizacije, koja promoviše evropske ideje i vrednosti, zamerili su vlastima u Srbiji na sporosti procesa integracija u Uniju.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić odgovorio obećanjem da će Srbija do kraja sledeće godine postati kandidatkinja za članstvo, a do 2014. i članica Evropske unije.

On očekuje da će Srbija do kraja januara potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da će krajem 2008. godine ući na "belu šengen listu".

Vicepremijer je istakao da za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uslov i dalje ostaje potpuna saradnja sa Haškim tribunalom i da državni organi rade sve kako bi ta saradnja bila ostvarena.

U procesu pridruživanja Srbije EU, kako je Đelić naglasio, veoma su važni sporazumi o viznim olakšicama i o readmisiji, čija primena počinje od 1. januara 2008. godine.

"Očekujem da sledećih 13 meseci ostvarimo najbrži napredak koji je jedna zemlja u tranziciji, koja je išla prema Evropi, napravila. Mi to možemo i naša je odgovornost da to i realizujemo", poručio je potpredsednik Vlade.

On je ocenio da po pitanju najvažnijeg cilja Srbije, a to je članstvo u EU, nema tenzija u društvu, i da jačanje evropske perspektive Srbije znači jačanje same Srbije."Više nego ikada biti za Srbiju znači biti za Evropsku uniju", zaključio je Đelić.

Kovačević: EU još nije prioritet

Kovačević (FoNet)

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević izjavio je da evropske integracije još nisu prioritet broj jedan države Srbije niti je proces u koji su uključeni svi segmenti društva.

"Nema ni jednog drugog cilja koji podržava skoro 70 odsto građana Srbije, a političkom agendom opet dominiraju druge političke teme", rekao je Kovačević na svečanosti povodom 15 godina Evropskog pokreta u Srbiji.

Kovačević je naglasio da je pokret pre 15 godina osnovan pod motom "demokratska Srbija u ujedinjenoj Evropi". "To i dalje ostaje naša vizija, jer moto nije ostvaren", dodao je on.

Kovačević je naglasio da je Evropski pokret i posle demokratskih promena 2000. godine zadržao kritički stav prema nekadašnjim saveznicima koji su postali vlast, jer je proces evropskih integracija nedozvoljivo spor.

Kovačević je rekao da je pridruživanje EU najmoćniji pokretač pozitivnih demokratskih promena u društvu i neophodnih reformi. "Prvi put u istoriji ovog turbulentnog regiona svi narodi imaju istu aspiraciju - evropske integracije", rekao je Kovačević.

Od osnivanja 1992. godine, Evropski pokret borio se najpre za demokratiju i rušenje nedemokratskog režima. Danas je pred članovima izazov da učini glasnijim evropsko opredeljenje ogromne većine građana.

I Mirko Tepavac, bivši predsednik Evropskog pokreta, prozvao je vladajuću koaliciju podsećanjem da vozove najefikasnije zaustavljaju kočničari koji sede u lokomotivama. Tepavac je rekao da od moderne Evrope danas zaziru samo oni koji joj nisu dorasli.

Profesor Vojin Dimitrijević podsetio je da u proteklih 15 godina Srbija postala članica Saveta Evrope i potpisnica Konvencije o ljudskim pravima, a Evropski pokret danas treba da odgovori na pozive da se Srbija okrene u drugom smeru.

Pokret najavljuje nastavak akcije da mladim ljudima omogući putovanje u Evropu, kao i zalaganje za liberalizaciju viznog režima koji bi i ostalim građanima otvorio vrata ka Uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.