Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Vlada postavila nove ambasadore

Vlada Srbije potvrdila je danas postavljenje ambasadora u Rusiji, Španiji, Portugaliji, Slovačkoj i Kanadi, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

On je rekao da imena ambasadora nisu tajna, ali da diplomatski kodeks nalaže da se ona ne saopšte dok predsednik Republike ne potpiše ukaze o tome. Đelić je rekao da je imenovan i šef Misije Srbije pri OEBS-u u Beču, kao i da je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izabran za predsednika Upravnog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fonda za razvoj.

Potpredsednik vlade kazao je na konferenciji za novinare da je Vlada na današnjoj sednici zaključila da se u sklopu rasprave o budžetu za ovu godinu pripreme izmene i dopune Zakona o Fondu za razvoj. To je, kako je kazao Đelić, neophodno da bi se sastav Upravnog odbora Fonda za razvoj uskladio za Zakonom o ministarstvima, u kojem su određena zaduženja preraspoređena.

Vlada je imenovala i potpredsednika Božidara Đelića za koordinatora pretpristupnih fondova Evropske unije. Đelić je naveo da budžet EU namenjen Srbiji iznosi 199 miliona evra, dodajući da je cilj da što skorije bude povećan na 500 miliona evra.

Vlada Srbije donela je danas Uredbu o Kancelariji za Nacionalni investicioni plan (NIP) koju će voditi ministar bez portfelja Dragan Đilas. Doneta je i odluka o obrazovanju Saveta za NIP, koji čine ministri finansija, ekonomije i regionalnog razvoja, energetike i rudarstva, infrastrukture i zaštite životne sredine.

Na sednici Vlade doneta je i odluka o osnivanju Nacionalnog saveta za saradnju s Međunarodnim tribunalom za krivično gonjenje odgovornih lica za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji SFRJ od 1991. (Savet za saradnju s Hagom), kao i Uredba o osnivanju Kancelarije Saveta.

Vlada je donela odluke o osnivanju Saveta za nacionalnu bezbednost, čiji će članovi biti predsednik i premijer Srbije, ministri odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor BIA i rukovodioci vojne službe bezbednosti i vojno-obaveštajne službe Ministarstva odbrane. Sednicom Saveta će predsedavati predsednik Republike.

Takođe, Vlada je donela Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija i Uredbu o korišćenju sredstava za subvencije proizvođačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za period januar-jun 2007.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je da će četiri danas usvojene Uredbe iz oblasti poljoprivrede biti osnova za nastavak subvencionisanja izvoza agrarnih i prehrambenih proizvoda i podsticanje novih zasada voća, vinove loze i hmelja. Zahtevi za podsticaje će se, prema njegovim rečima, podnosti Ministarstvu do 8. juna, rok za njihovu proveru biće 18. jun, a od 20. juna bi trebalo da počnu isplate. On je naveo da je novac za te namene obezbeđen izmenama i dopunama Uredbe o privremenom finansiranju do jula ove godine i izrazio očekivanje da će poljoprivrednici odoboriti tu odluku vlade.

Na sednici je usvojen i Program o izmenama i dopunama Programa o rasporedu korišćenja sredstava subvencija javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u oblasti rudarstva za period januar-jun 2007.

Na današnjoj sednici su postavljeni državni sekretari u ministarstvima, pa su u Ministarstvu odbrane za državne sekretare postavljeni Igor Jovičić i Aleksandar Miščević. Za državnog sekretara u Ministarstvu finansija postavljen je Slobodan Ilić, a u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičke društvo je postavljen Milenko Cvetinović. Za državne sekretare u Ministarstvu vera postavljeni su Nevena Vitošević-Đeklić i Milan Brdar, a za generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.