Đelić: Uprkos teškoćama, odlučno ka Uniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Uprkos teškoćama, odlučno ka Uniji

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je Vlada donela jedinu moguću odluku - "da povodom teških događaja devedesetih godina uradi onaj korak koji je odlučila da uradi sama Hrvatska", i potraži pravdu pred Međunarodnim sudom pravde.

"Uputnije je da svi gledamo u budućnost, ali to je put koji u ovom trenutku nije izabrala Hrvatska, a Srbija je bila u poziciji, da na takav potez odgovori istom merom", rekao je Đelić novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Privrednoj komori Srbije.

On je ukazao i da se u ovom momentu evropskih integracija pred Hvatsku postavlja i pitanje nepoštovanja CEFTA sporazuma, i u tom smislu "Evropa je naš saveznik u otvaranju hrvatskog tržišta za naše proizvođače duvana, ali i generalno za naše proizvođače".

Đelić je rekao da je Hrvatska otkazala učešće na bilateralnom sastanku koji je trebalo da se održi 6. decembra u Ženevi pod okriljem UNHCR-a, gde je trebalo da se razgovara o pravima Srba koji su proterani iz Hrvatske, naročito pitanjima njihove imovine i stanarskog prava.

"To će biti u mesecima koji dolaze važan uslov za Hrvatsku za zaključivanje njihovih pregovora sa EU", dodao je on.

Đelić izjavio je da će Srbija, uprkos otežavajućim okolnostima odlučno nastaviti proces evropskih integracija.

Đelić je u Privrednoj komori Srbije naglasio da su otežavajuće okolnosti finansijska kriza, institucionalni vakuum nastao irskim "ne" Lisabonskom sporazumu, izbori za Evropski, ali i nemački parlament 2009. godine, haški uslov i nerazumevanje suseda za probleme Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kontratužba logična odluka

Izvor: Kurir, 22.Nov.2008, 06:37

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je juče da je odluka Srbije da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv Hrvatske za genocid nad Srbima jedina moguća i logična odluka. - Bolje je da svi gledamo u budućnost, ali Hrvatska nije izabrala taj put i Srbija je morala da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.