Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Strategija do septembra

Beograd -- Strategija održivog razvoja biće pripremljena do sredine septembra, izjavio je Božidar Đelić posle sastanka sa Kori Udovički.

Strategija održivog razvoja je jedan od uslova da počnu pregovori za članstvo Srbije u EU. Projekat pomaže Program UN za razvoj iz koga će za Srbiju biti potrošeno 18,5 miliona dolara. On je izjavio da je održivi razvoj po mnogo čemu novi pojam u Srbiji i da želi da okupi tim koji će moći da promoviše nove ideje u toj oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i uključi što više građana.

Božidar Đelić je izjavio da će pitanje održivog razvoja biti jedno od ključnih u pridruženju Srbije Evropskoj uniji. "Procenjuje se da je oko 30 odsto akata koje treba uskladiti s pravilima EU vezano za održivi razvoj", rekao je Đelić posle sastanka s direktorkom Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu Kori Udovički.

"Ne možemo da idemo kao pile bez glave, od jednog do drugog budžeta, od jedne do treće afere, već, kao društvo, moramo da se okrenemo srednjeročnom planiranju budućnosti", poručio je Đelić.

"Obišla sam već 12 zemalja u regionu, a u UNDP-u smo procenili da je sada odlično vreme da posetimo Srbiju jer je nova Vlada imala mesec dana da se konsoliduje, promisli o glavnim zadacima i odredi gde može da očekuje našu pomoć", rekla je Kori Udovički.

U tom poslu potpredsedniku Vlade pomagaće novi savetnici za održivi razvoj, Srđa Popović, savetnik za ekologiju pokojnog premijera Zorana Đinđića i glumac Zoran Cvijanović

Cvijanović je rekao da Božidar Đelić ima snažnu nameru da prekine apatičan odnos između građana i vlasti i da taj odnos učini spontanijim. "U tom smislu, stručnost Popovića i moja popularnost bi mogle da se kapitalizuju u društveno-koristan rad", rekao je Cvijanović.

Zoran Cvijanović je rođen 25. januara 1958. u Beogradu. 1982. diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti. Ima status samostalnog istaknutog umetnika. Ostvario je 73 uloge u filmovima, serijama i dramama i bio producent pet filmova. Oženjen je i otac dvoje dece.

Srđa Popović je rođen u Beogradu 1. februara 1973. Diplomirao je na Biološkom fakultetu u Beogradu. Bio je odbornik Demokratske stranke u opštini Vračar i Skupštini Beograda, član Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i savetnik premijera Srbije Zorana Đinđića za zaštitu životne sredine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.