Đelić: Status kandidata do kraja godine - cilj Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Status kandidata do kraja godine - cilj Srbije

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da cilj naše zemlje dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine.

Đelić je gostujući sinoć na Televiziji "Pink" rekao da je idealna i prva realna godina za ulazak Srbije u EU - 2014, nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, a da će Srbija biti spremna za članstvo 2012. godine.

On je istakao da je, ukoliko bude postojala dobra volja u EU, moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Srbija dobije status kandidata tokom francuskog predsedavanja Unijom, odnosno na poslednjem ovogodišnjem Savetu EU 11. i 12. decembra.

Đelić je podsetio da glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi u Beograd 23. jula, kao i da Srbija ima operativnu saradnju sa Haškim tribunalom.

Ukoliko Bramerc iznese takvu ocenu pred Savetom ministara EU 15. i 16 septembra, tada bi mogla da bude doneta odluka o primeni privremenog sporazuma o trgovini između Srbije i Unije, kazao je on.

U oktobru Srbija da traži ocenu sposobnosti

Nakon toga Srbija bi u oktobru mogla da i formalno od EU traži da oceni našu sposobnost za status kandidata, naglasio je potpredsednik vlade. "Ukoliko postoji dobra volja i nađemo dobar štimung sa EU, ja sam ubeđen da mi tokom francuskog predsedavanja možemo da dobijemo status kandidata", rekao je on.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Milica Delević naglasila je da iz EU nema zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, niti pred Kosovom stoji jasna evropska perspektiva kao pred Srbijom, jer u EU ne postoji konsenzus o priznanju nezavisnosti Kosova.

Đelić je naglasio da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da će ukoliko bude morala, izabrati teritorijalni integritet umesto Evrope, ali da se to nikada neće desiti. Potpredsednik vlade je istakao da će ukoliko ne bude postignut konsenzus sa opozicijom da prestane blokada rada Skupštine Srbije, parlamentarna većina naći mehanizam za to promenom Poslovnika.

On je izrazio nadu "da ćemo sutra imati normalan dan u parlamentu", ocenivši da su radikali i "narodnjački blok" mimo demokratske procedure "blokirali život Srbije i budućnost njenih građana".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.