Izvor: Blic, 15.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Srbija ne priznaje kosovski pasoš

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas Tanjugu, u Svilajncu, da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti će priznati kosovske pasoše, čije su izdavanje najavili privremeni organi vlasti u pokrajini.

"Srbija nikada neće uspostaviti odnose sama sa sobom. Kao što su Vlada i Skupština Srbije već poništili sve odluke takozvanih organa, takozvanog Kosova, i ova odluka je u potpunosti ništavna za Srbiju", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je on.

I stručnjaci međunarodnog prava su danas ocenili da putne isprave, koje nameravaju da izdaju kosovske vlasti, Srbija ne bi trebalo da prizna kao lična dokumenta, jer su one nevažeće pošto pripadaju nevažećoj državi.

Asistent na katedri beogradskog Pravnog fakulteta za međunarodno pravo i međunarodne odnose Aleksandar Gajić objasnio je u izjavi Tanjugu da bi pasoše i lične karte izdate na Kosovu domaći organi trebalo da tretiraju kao nepostojeće, odnosno kao "obično parče papira koje je mogao sačiniti bilo ko".

On je naglasio da nije potrebno da se donese neki poseban akt kojim bi se propisalo neprihvatanje takvih dokumenata i precizirao da će se osoba s kosovskim ispravama tretirati kao da je bez dokumenata.

Prema međunarodnom pravu, suvereno je pravo svake države da odluči da li će priznati putnu ispravu neke države, bez obzira na to da li ju je prethodno priznala, naveo je Gajić, objasnivši da je moguće da države priznaju pasoš neke teritorije, a da ne priznaju njenu nezavisnost. On je rekao da prilikom izdavanja pasoša, entitet koji to čini, uz detaljan opis izgleda putne isprave, o tome obaveštava ostale međunarodno priznate države.

"Da li će te zemlje prihvatiti izdate pasoše kao validne i na koji način će ih tretirati, to je pitanje koje zavisi od volje konkretne države", objasnio je Gajić.

On smatra da će države koje su priznale nezavisnost Kosova, prihvatiti pasoše te teritorije kao validne, dok će prihvatanje putnih isprava Kosova u državama koje ne priznaju njegovu nezavisnost zavisiti od volje konkretne zemlje.

Profesor Pravnog fakulteta Union Bogoljub Milosavljević smatra da će upotreba kosovskih putnih isprava biti ograničena, odnosno da će moći da se koriste u onim zemljama koje su nezavisnot Kosova priznale i koje će takva dokumenta tretirati kao validna.

Zahtevi za pasoše Kosova ove nedelje

Građani Kosova ove nedelje moći će da podnose zahteve za izdavanje pasoša Kosova, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti.

On je rekao da su i zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova najavile da će priznati nove pasoše Republike Kosovo, a da je za sada jedini izuzetak po tom pitanja Slovačka.

Rok važenja pasoša biće 10 godina, a za izdavanje pasoša plaćaće se taksa od 25 evra. Pasoš će posedovati visoke sigurnosne kvalitete i biće u skladu sa evropskim standardima, rekao je Pajaziti.

Novi kosovski pasoš prihvatiće zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, a među onima koji nisu priznali ima onih koji su signalizirali da će prihvatiti pasoše Kosova, kao i onih koji su odbili da to učine.

Najveći značaj na tom planu imaju susedne zemlje, poput Crne Gore ili Makedonije, preko kojih se odvija veliki deo razmene i putničkog saobraćaja Kosova sa svetom. U vezi sa tim Pajaziti je rekao da kod onih koji još nisu priznali nezavisnost Kosova postoji raspoloženje da priznaju pasoše i u tom kontekstu pomenuo Makedoniju i Crnu Goru.

Kalamperović: Crna Gora će priznati nove kosovske pasoše Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović najavio je danas da će Crna Gora, kao članica UN, prihvatiti nove pasoše Kosova.

Povodom najave vlasti u Prištini da će novi pasoši početi da se izdaju od 18. jula ove godine, on je agenciji Beta kazao da Crnoj Gori "ne pada na pamet da zatvara svoje granice za građane i robu sa Kosova".

Kapamperović je rekao da će Crna Gora, kao članica UN, prihvatiti sva dokumenta na koja je saglasnost dao UMNIK.

Prema njegovim rečima, taj čin ne znači i priznanje nezavisnosti Kosova.

Crnogorski ministar je potvrdio agenciji Beta da je ministarstvo završilo tekst platforme o dvojnom državljanstvu koji će biti ponuđen Srbiji i drugim državama bivše Jugoslavije.

Kalamperović je ponovio da je taj dokument "izuzetno restriktivan" i da "dvojno državljanstvo neće biti pravilo, već izuzetak".

Kalamperović je objasnio da taj dokument koji bi uskoro trebalo da usvoji crnogorska vlada, "tretira ona pitanja koja ostaju otvorena po sticanju dvojnog državljanstva".

Prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, pravo na dvojno drzavljanstvo imaju one osobe koje su ga imale na dan proglašenja crnogorske nezavisnosti, 3. juna 2006. godine, podsetio je Kalamperović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.