Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Srbija 2014. punopravna članica EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, uprkos tome što nas iz Brisela ponekad iznenade nepovoljnim vestima, veruje da ćemo, kako je najavio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, dogodine dobiti kandidaturu, a da će Srbija 2014. biti punopravna članica EU.

"U evropskim integracijama nema revolucija preko noći. To je mukotrpan i dug proces. Ali, sam izuzetno odlučan i apsolutno posvećen ovom pitanju", rekao je Đelić.

Đelić je napomenuo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Haški tužilac Serž Bramerc u novembru dolazi u Beograd, a u decembru podnosi izveštaj Savetu bezbednosti UN, a potom sledi sastanak Saveta ministara 9. decembra na kome će se raspravljati o Srbiji.

"Holandski ambasador pri EU preneo mi je da je stav njegove zemlje i dalje tvrd - Holandija očekuje hapšenje i izručenje Ratka Mladića da bi glasala za odmrzavanje SSP. Takođe, Evropa se suočava s problemima unutrašnje organizacije, sa najvećom ekonomskom krizom od Drugog svetskog rata, ali i raznim drugim globalnim problemima", rekao je on.

"Zato moramo biti svesni da nismo u centru interesovanja EU. Ipak, imamo podršku Brisela i puna saradnja s Hagom donela bi instant pomake. Jer, osim Haga, drugih uslova nema", istakao je Đelić.

Na pitanje da li je saradnja s Euleskom novi uslov za Srbiju, Đelić je odgovorio da tokom njegovih boravaka u Briselu uopšte nisu pričali o Euleksu, što govori da su evropske integracije i Kosovo dva odvojena procesa.

"Ako neko želi da Kosovo postavi kao uslov ili da nas uceni, mi to nećemo prihvatiti. Ako budemo morali da biramo, izabraćemo odbranu našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Đelić i citirao predsednika Evropske komisije i komesara Olija Rena koji su rekli da Srbija može 2009. godine da očekuje status kandidata.

"A, kada je o članstvu reč - u EU ćemo biti 2014. godine. Često me kritikuju što dajem rokove, ali moramo ih postavljati i imati inicijativu, kako bismo izvršili pritisak i na evropske partnere i na naše institucije. Da nisam nametao rokove, ni EU ne bi davala datume", istakao je Đelić.

On je odgovorio odrečno na pitanje da li je "gasna afera" uzdrmala Vladu Srbije.

Ministarstvo energetike sledeće nedelje će vladi podneti izveštaj gde će se napokon videti kako je došlo do toga da Srbija izgubi 25 odsto vlasništva u "Jugorosgasu", rekao je Đelić i dodao da vlada sada pregovara o detaljima gasnog aranžamana i važno je da nema novih momenata koji bi mogli da ugroze našu pregovaračku poziciju.

Na pitanje može li ova afera da se odrazi na sporazum sa Rusima, Đelić je odgovorio da je Srbija ozbiljna zemlja koja sprovodi ugovorene angažmane, što ne znači da ne treba da se borimo za svoje interese, kao što se Rusi bore za svoje.

"Imamo zajednički interes, a to je ovaj gasni i naftni sporazum", dodao je Đelić.

Pajtić: Realne šanse da za pet godina budemo u EU

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da Srbija ima realne šanse da za pet godina postane članica EU, i da u tom periodu reši svoje infrastrukturne probleme i ostvari stabilan i dinamičan ekonomski razvoj. Pajtić je, u intervjuu Tanjugu, rekao da je uspostavljanjem političke stabilnosti u zemlji Vlada Srbije poboljšala makroekonomske uslove za nove investicije, ali da sada stvaranju pozitivne klime za investiranje moraju da doprinesu i lokalne vlasti, pre svega jačanjem svojih administrativnih kapaciteta. Vojvodina je poslednjih godina, prema Pajtićevim rečima, napravila ogroman pomak u stvaranju pozitivne poslovne klime, za šta su u velikoj meri zaslužne i republičke vlasti, budući da je zbog cene zemljišta i poreske politike Srbija postala najpovoljnija destinacija za investiranje u ovom delu Evrope.

"Nama je Beograd egzistencijalno važan. Beograd predstavlja veoma snažan motiv za strane inestitore da dođu upravo u Vojvodinu", kazao je Pajtić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.