Đelić: Ratifikacija SSP od juna

Izvor: B92, Tanjug, 24.Maj.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Ratifikacija SSP od juna

Beograd -- Božidar Đelić očekuje da će sredinom juna Savet ministara EU doneti odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On kaže i da je cilj Srbije da postane kandidat za članstvo u EU sredinom 2011, a da 2012. počne pregovore o članstvu.

"Možemo očekivati da se, na bazi izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, a očekujemo da on bude pozitivan, sredinom juna na Savetu ministara EU odluči o početku procesa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratifikacije SSP-a", kaže potpredsednik Vlade za evropske integracije.

Predstavljajući skupštinskom Odboru za evropske integracije izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa integracije Srbije u EU za period januar-mart 2010. godine, Đelić je kazao da bi to bio jasan politički signal da je Srbija, koja će posle završetka procesa ratifikacije biti pridruženi član EU, na evropskom putu.

On je dodao da je odluka Vlade Srbije o jednostranoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma od 2008. godine bila ispravna, jer je, kako je objasnio, njegova uspešna primena, zajedno sa upitnikom Evropske komisije, jedan od dva uslova za ulazak u EU.

Đelić je naveo da, kada je upitnik u pitanju, Srbija sada radi na bazi upitnika koje su dobile druge zemlje, jer ga još nije dobila i da će sredinom juna komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu predati odgovore na taj neformalni upitnik, a sve u cilju da sopstveni, kada ga bude dobila, popuni brzo i efikasno.

Kada je u pitanju vizna liberalizacija, Đelić je naveo da je Srbija prošlog meseca prešla kvotu od dva miliona izdatih biometrijskih pasoša, što je više nego ikada, da u tom procesu ima tehničkih ograničenja, ali da MUP pojačava kapacitete i da će u tom smislu od jeseni vađenje pasoša biti omogućeno i na šalterima pošta.

Govoreći o izveštaju o sprovođenju Nacionalnog programa integracije Srbije u EU, Đelić je istakao da je prvi kvartal ove godine manje uspešan nego prethodni, kao i da se u Vladi Srbije svake nedelje organizuju sastanci premijera Mirka Cvetkovića s resornim ministrima, da bi da drugi kvartal bio uspešniji.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da je izveštaj pokazao usporavanje, ali da to vladu pokreće da sledeći kvartal, koji će biti teži, jer je u tom periodu predviđeno donošenje 14 zakona i više od 60 podzakonskih akata, bude bolji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.