Đelić: Rad na upitniku pri kraju

Izvor: B92, 05.Jan.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Rad na upitniku pri kraju

Beograd -- Srbija je na dobrom putu da 31. januara uruči valjano popunjeni upitnik EK komesaru Štefanu Fileu, kaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

"Administracija je predano radila i skoro je završeno prevođenje velikog broja pitanja na koje smo već odgovorili na bazi tuđih upitnika, a koji su osveženi novim podacima", kaže on.

Đelić, koji je potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, naveo je da će ove sedmice biti odgovoreno i na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preostala pitanja.

On je rekao da će polovinom januara biti održan sastanak sa skupštinskim Odborom za evropske integracije i Savetom za evropske integracije Vlade Srbije koji će razmotriti odgovore pre nego što oni budu zvanično usvojeni.

"Na taj način članovi odbora i Saveta za evropske integracije, u kome su brojni eksperti, predstavnici sindikata, lokalne samouprave i verskih zajednica, mogu dati svoj doprinos pre nego što premijer Mirko Cvetković i ja 31. januara uručimo upitnik", objasnio je Đelić.

Navodeći dalji sled događa u pogledu upitnika, on je kazao da je EK već najavila da će tokom prvog i drugog kvartala ove godine poslati tehničke misije koje će proveriti ne samo ispravnost odgovora, već će možda i ukazati na neke promene.

Prema rečima Đelića, Srbija će potom primeniti i Akcioni plan koji je Vlada Srbije usvojila krajem decembra prošle godine, a koji predviđa usvajanje velikog broja veoma ozbiljnih zakona, poput zakona o restituciji, zakonski uređenog ukidanja blanko ostavki, daljeg jačanja regulatornih nezavisnih agencija...

"Ti zakoni, kao i mnogo drugih reformskih poteza će obezbediti da krajem juna EK raspolaže sa svim nužnim elementima kako bi pripremila mišljenje koje će preporučiti da Srbija dobije ne samo status kandidata, nego da se otvore i pregovori za ulazak u EU", kazao je potpredsednik Vlade.

On je ipak ocenio da to neće biti moguće ako glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u naredna dva izveštaja ne ukaže na punu saradnju Srbije sa Haških tribunalom.

"U svakom slučaju ćemo raditi sve što je do nas da članice EU na decembarskom Samitu ne odluče samo da Srbiji dodele status kandidata već i da dobijemo datum početka pregovora za ulazak EU", kazao je on, navodeći da je na tom putu neophodno ispuniti sve one uslove koje je naznačila EK i ključne zemlje članice.

Govoreći o značaju saradnje sa Haškim tribunalom, Đelić je naveo da je pritisak na Srbiju veoma jak i da su Holandija, kao i neke druge evropske zemlje jasno stavile do znanja da je najbolji dokaz saradnje sa Haškim tribunalom pronalaženje i izručenje preostala dva haška optuženika.

"Ukoliko naša saradnja bude potpuna, ali izručenja izostanu bićemo na političkoj proceni zemalja članica da li je uz status kandidata moguće otpočeti pregovore sa Srbijom za ulazak u EU", kazao je on.

Prema Đelićevim rečimna, neophodno je početi sa pripremama našeg finansijskog sistema jer po dobijanju statusa zemlje kandidata za EU moći ćemo da računamo na povećanje evropske podrške našoj zemlji od nekih 30 odsto 2012. godine, što znači 60 do 70 miliona evra godišnje.

Đelić je ukazao da je tokom nedavnog sastanka sa francuskim ministrom za evropske poslove Loranom Vokijeom u Parizu Srbija dobila načelnu, ali važnu podršku za jednu novinu u evropskoj podrsci zemljama potencijalnim kandidatima za članice Unije.

"Umesto da se čeka ulazak u EU kako bi se naglo povećala finansijska podrška, mi tražimo da za Srbiju i preostale zemlje Zapadnog Balkana, dođe do postepenog, linearnog povećanja evropske finansijske podrske od nekoliko stotina miliona evra svake godine, kako bi se bolje pripremili za ulazak u EU", rekao je Đelić.

Da bi jedna zemlja postala članica EU potrebno je da postoji i politički milje i atmosfera za to, naglasio je Đelić, podsećajući da ekonomska kriza ne favorizuje proširenje EU, ali da je ono moguće ukoliko Evropi bude bolje nego što je danas.

"Što se tiče Srbije postoji specifično pitanje Kosova, čiju nezavisnost nikada nećemo priznati", kazao je on, navodeći da Srbija zna da mora da reši pitanje Kosova da bi postala punopravna clanica EU, a za to će služiti dijalog Beograda i Prištine koji se očekuje ove godine.

"Ulazak u EU je u nacionalnom interesu Srbije i na nama je da taj posao odradimo što pre", rekao je Đelić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Srbija na dobrom putu da 31. januara uruči upitnik EK

Izvor: Blic, 05.Jan.2011

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da je Srbija na dobrom putu da 31. januara uruči valjano popunjeni upitnik Evropske komisije komesaru za proširenje Štefanu Fileu..."Srpska administracija je predano radila i skoro je završeno prevođenje...

Nastavak na Blic...

Đelić: Na zahtev EU do juna ukidamo blanko ostavke

Izvor: S media, 05.Jan.2011

Svi rokovi koje smo na evropskom putu Srbije postavili za prvih šest meseci ove godine biće ispoštovani, tvrdi u intervjuu za Blic potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić. Do juna će biti zakonski ukinute blanko ostavke i unapređena transparentnost finansiranja političkih...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.