Izvor: B92, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Pritisnite Prištinu

Hamburg -- Božidar Đelić traži da međunarodna zajednica, u pregovorima o budućem statusu Kosova, na Prištinu izvrši isti pritisak kao na Beograd.

"Ja sam ukazao na konstruktivnost našeg pristupa i mnogobrojne originalne predloge koje smo dali, dok se isto ne može reći za kosovske Albance koji nisu izašli ni sa jednim novim elementom u ovim pregovorima", rekao je Đelić srpskim novinarima, nakon susreta sa nemačkim šefom diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Đelić je istakao da se pregovori trenutno nalaze u blokadi zbog nekooperativnosti kosovskih Albanaca, i naglasio da Beograd ima "crvenu liniju" koju ne može da pređe.

Nemačka ima centralnu poziciju u pregovorima zbog svojih odnosa sa Rusijom i sa SAD i s obzirom na ulogu gospodina Volfganga Išingera u posredničkoj "trojci" i mislim da smo ovde na pravom mestu da predočimo argumente Srbije, dodao je.

Đelić je istakao da Štajnmajer, koji je na kongresu SPD, u okviru kojeg su razgovarali, izabran za potpredsednika stranke, ohrabrio Beograd da u okviru pregovora predloži što više elemenata kompromisa.

Očigledno je da međunarodna zajednica vidi 10. decembar kao jedan ključni momenat, ali nije nam rečeno da je to nužno kraj pregovora. Mogu čak reći da ohrabrenje Beogradu da iznosi konstruktivne predloge predstavlja na neki način i obezbeđenje platforme za "trojku" da može da predloži eventualne dodatne pregovore, rekao je Đelić.

Tokom sastanka sa Štajnmajerom Đeliću je predočeno da je za Nemačku važno da se očuva stabilnost u regionu i nastavi demokratski i evropski razvoj naše zemlje i da će Nemačka dati svoj doprinos da se takav razvoj događaja i nastavi.

Tokom prethodna četiri dana, koliko boravi u Nemačkoj, Đelić je obišao Berlin, Forthem i Štutgart, gde je razgovarao sa najvažnijim nemačkim zvaničnicima i privrednicima, a održao je i predavanje u Organizaciji fondacije "Fridrih Ebert".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.