Đelić: Preko Francuske u EU

Izvor: B92, 13.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Preko Francuske u EU

Božidar Đelić (FoNet)

Pariz -- Srbija može da računa na političku podršku Francuske za kandidaturu u Evropsku uniju, rekao je u intervjuu Tanjugu Božidar Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je to izjavio, nakon razgovora sa Žanom Pjerom Žujeom, državnim sekretarom za evropska pitanja, u okviru trodnevne radne posete Francuskoj koja je počela u petak.

Najveći učinak ove posete je da je Žuje prvi put rekao da će Srbija, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokaže da je spremna da ispuni operativni plan za dobijanje kandidature koji smo predstavili, moći da računa na političku podršku Francuske koja će tada predsedavati Evropskom unijom, rekao je Đelić.

"Očekujemo da Sporazum o asocijaciji i pridruživanju bude parafiran do kraja oktobra i da bude potpisan do kraja godine", rekao je Đelić dopisniku Tanjuga u Parizu, podsećajući da je uslov za to da izveštaj glavnog haškog tužioca, Karle del Ponte, o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom u Luksemburgu 15. oktobra bude pozitivan.

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da ga je jučerašnji razgovor u Ke d'Orseju sa državnim sekretarom za evropska pitanja, ohrabrio u tom uverenju.

"Bilo bi više nego simbolično da Francuska bude ta koja bi predložila evropskim kolegama da Srbija bude zvanično kandidat za ulazak u EU", dodao je Đelić.

Sa državnim sekretarom za evropska pitanja potpredsednik srpske vlade razgovarao je i o pregovorima o budućem statusu Kosova.

Na pitanje kako komentariše pisanje francuske štampe o albanskim oružanim formacijama na Kosmetu, Đelić je rekao da je o tome razgovarao sa svojim sagovornikom.

"To nisam uzeo kao argument, ali sam pitao Žujea da li je to način na koji neko danas treba da se bori za svoja prava i da li su to argumenti koji su važniji od argumenata međunarodnog prava koje izlaže Srbija", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

U okviru trodnevne posete Parizu, Đelić će se sastati i sa predstavnicima Pariskog kluba poverilaca kako bi razgovarao o pitanju dugova Kosmeta.

"Cilj je da nađemo model da Srbija više ne plaća za Kosmet, kao i da joj se vrati ono što je platila ili da se za toliko smanji njen dug", precizirao je Đelić.

On je objasnio da će u Pariskom klubu razgovarati i o mogućnosti zamene duga za investicije u energetsku efikasnost i projekte vezane za ekologiju, što je omogućeno nakon što je Srbija ratifikovala sporazum iz Kjotoa.

Treća važna tema posete Francuskoj je svrstavanje Srbije na tzv. belu šengensku listu, o čemu će Đelić razgovarati u ponedeljak sa ministrom za imigraciju, integraciju i nacionalni identitet, Brisom Orefeom.

"Gospodinu Ortefeu ćemo predstaviti plan za dobijanje bele šengenske liste. On je zadužen za ovo pitanje u Vladi i nije tajna da je izuzetno blizak predsedniku Nikoli Sarkoziju", rekao je Đelić, i dodao da će sa francuskim ministrom razmotriti i postojeće probleme sa ilegalnom imigracijom i readmisijom, odnosno vraćanjem imigranata bez boravišne dozvole u zemlje porekla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.