Đelić: Kandidatura nakon deblokade trgovinskog sporazuma

Izvor: Blic, 29.Nov.2009, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Kandidatura nakon deblokade trgovinskog sporazuma

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da će zvanični Beograd datum za podnošenje kandidature za članstvo u EU razmotriti sa evropskim partnerima ukoliko nadležne evropske institucije u decembru postignu konsenzus o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma.



Đelić je, u intervjuu Tanjugu, istakao da se Srbija ne suočava sa nekim specifičnim uslovljavanjima za podnošenje kandidature, jer je zaključkom Saveta ministara EU, kada je procesuirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kandidatura Albanije, utvrđeno da se od svih zemalja koje žele da podnesu aplikaciju za članstvo očekuje da prethodno primenjuju Prelazni trgovinski sporazum.

"Samim tim je i našoj zemlji naznačeno da se od nje očekuje najpre primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, a potom podnošenje zahteva za članstvo", objasnio je Đelić.

On je istakao da je za Srbiju usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta kojom se preporučuje odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma dobra vest, ali da se ne sme prejudicirati odluka ministara EU koji će se sastati 7. i 8. decembra u Briselu, niti zaključak na samitu EU koji će biti održan 10. i 11. decembra.

"Moramo sačekati odluku Saveta ministara, ukoliko ta odluka bude pozitivna po našu zemlju, ukoliko se u EU uspostavi konsenzus oko primene trgovinskog sporazuma, onda bi to značilo da su se ispunili svi uslovi za sledeći korak, i onda ćemo naravno u saradnji sa našim evropskim partnerima razmotriti datum podnošenja zahteva za članstvo", rekao je Đelić.

Srbija je, prema njegovim rečima, uverena da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i da je vreme da načini sledeći korak u procesu evropskih integracija, te da su ispunjeni svi uslovi da bi se postigao evropski konsenzus oko primene Prelaznog trgovinskog sporazuma. Osim izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, za Srbiju je, kako je istakao Đelić, veliki adut to što je ove godine, u atmosferi ekonomske krize, iako to nije morala, jednostrano primenjivala Privremeni trgovinski sporazum sa EU. Đelić je dodao da se Srbija uveliko priprema i za korake koji treba da uslede posle podnošenja kandidature za članstvo, odnosno za popunjavanje upitnika koji će joj EU dostaviti.

"Cilj je da naš put od podnošenja kandidature za članstvo do dobijanja statusa kandidata ne traje dve godine, kao na primer u slučaju Crne Gore, nego da traje znatno kraće", istakao je potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije.

Đelić je dodao da i stavljanje Srbije na belu šengensku listu, koje će biti saopšteno u ponedeljak u Briselu, treba posmatrati kao priznanje administrativnim i reformskim kapacitetima Srbije.

"Da bi Srbija održala taj status, moramo dokazati da niko ne zloupotrebljava te pogodnosti da bi se nelegalno zaposlio. To je druga strana medalje pogodnosti i velika odgovornost za Srbiju", rekao je Đelić.

Osvrćući se na postizanje konsenzusa u EU u vezi sa Lisabonskim sporazumom, Đelić je rekao da je za Srbiju veoma važno to što su se sve institucije EU koje su ustanovljene ili redefinisane tim sporazumom nedvosmisleno izjasnile za dalje proširenje EU. Za Srbiju je, kako je zaključio, značajno i to što će se u Evropskoj komisiji, ako njen sastav bude potvrđen u Evropskom parlamentu, nalaziti znatan broj "starih znalaca" koji poznaju potrebe Srbije, poput Olija Rena, koji će biti zadužen za evropsku finansije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.