Izvor: B92, 19.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Država mora da ima najmanje 65 odsto akcija NŠ

Beograd -- Vlada Srbije zatražiće četvrtu dokapitalizaciju Nacionalne štedionice, kako bi država postala vlasnik 2/3 akcija te banke, izjavio je ministar finansija Božidar Đelić. On je, predstavljajući izveštaj Vlade o poslovanju Štedionice, rekao da je kontrola potvrdila sve vladine nalaze i pretpostavke o poslovanju te institucije, koje su iznete krajem prošle godine. Ministar finansija je istakao da je za prevazilaženje trenutnog stanja neophodno obezbediti državi većinsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učešće. "Prve procene pokazuju da i bez mogućih poništenja dokapitalizacije, država treba da ima bar 65 odsto njenog kapitala kroz vrednovanje nekretnina, opreme, ekskluzivnog posla oko stare devizne štednje i drugoga", rekao je Đelić i dodao: "Tako će biti, ili, u slučaju da se tako ne uradi, onda država neće imati nikakvog drugog načina do da pređe na izbacivanje iz poslovnog prostora, ukidanje imena Nacionalna', preuzimanje nazad opreme, ukidanje privilegija u poslovanju sa starom deviznom štednjom, ali mi se čini da to nije najpametnije, jer će na taj način i drugi akcionari izgubiti", kazao je Đelić.

Đelić je naveo da nije tačno da su se sporne dokapitalizacije Nacionalne štedionice, tokom kojih su takozvane of šor kompanije postale većinski vlasnik te banke, desile u vreme guvernera Kori Udovički. "Druga i treća dokapitalizacija raspisane su pre njenog imenovanja, u 2002. i u februaru 2003. godine", rekao je Đelić. On je naveo da se kontrolom pokazalo da su četiri akcionarske firme Pima, Skvadra, Dajners i Principal povezana lica, odnosno da Narodna banka Jugoslavije i njen tadašnji guverner Mlađan Dinkić nisu ništa preuzeli povodom toga: "Posle druge dokapitalizacije, firma Diners je kupila od Jubmes banke još jedan broj akcija, tako da zajedno Dajners i Principal prešli limit od 15 odsto. U momentu kada Diners postaje akcionar Nacionalne štedionice, dobija kredit od Štedionice od 22,8 miliona dinara, kredit za koji sama NBS kaže da ne može da dobije toliki kredit, imajući u vidu finansijsko stanje i kapital te firme i degradira taj kredit u portfelju Nacionalne štedionice, iz kategorije A u kategoriju B".

On je izrazio zadovoljstvo što su akcionari NŠ promenili svoje mišljenje sa sednice Upravnog odbora NŠ, kada su se izjasnili protiv većinskog državnog vlasništva i dodao da su tada i predstavnici dve državne banke - Jubmes i Jugarant - glasali protiv države. "Iz tog razloga vlada je predložila smenu odgovornih lica tih banaka", istakao je ministar finansija.

Đelić je ukazao i na "mahinacije" prilikom druge dokapitalizacije, ističući da je firma "Koprom" iz Beča, koja je inače akcionar moskovske "Euroaksis banke", preko koje su vršne uplate, obezbedila novac preduzećima "Pima", "Skvadra", "Dajners" i "Principal" za kupovinu akcija NŠ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.